Предстои Второто издание на Международния фестивал на камерната музика

25-27 юли 2019г., гр. Разлог

На 25, 26 и 27 юли 2019г. ще се проведе Второто издание на Международния фестивал на камерната музика в гр. Разлог. Организатори са проф. Николай Фридман и проф. Марина Фридман от Израел, Община Разлог и Народното читалище „15.ІХ.1903г. - 1909г.” в града. Този фестивал е уникален и първи по рода си за Разложкия район. В първото издание, което се проведе от 13 до 15 юли 2018г., участие взеха световноизвестни изпълнители от Израел, България, Япония, Франция и Канада.

Цигуларят проф. Николай Фридман е бил солист на камерния оркестър на град Беер Шева, Израел, ръководен от Александър Островски, и Симфоничния оркестър на радио и телевизия на Ерусалим, под диригентството на Гари Бертини. Той е художествен ръководител и генерален директор на концертите с камерна музика в град Бейт Шемеш. Завършил е музикалното си образование в Държавната консерватория на Кишинев, Молдова, и има аспирантура в Института за изкуство Щефан Няги в класа на проф. Михаил Унтерберг и проф. Анатоли Тушмалов.  Понастоящем проф. Фридман е директор на фестивала.

Вторият Международен фестивал на камерната музика в гр. Разлог ще бъде открит на 25 юли с „Вечер с музиката на Чайковски“, в която ще прозвучат „Размисли за цигулка и пиано“ /изп. Николай и Марина Фридман/, романси и арии от опери в изпълнение на Силвия Ангелова (сопран) и Милена Томанова (пиано), Мелодия и валс - скерцо за цигулка и пиано оп. 23 /изп. Станислав Пронин и Марина Фридман/, Ноктюрно оп. 19 №4 и Песен без думи, оп.2 за виолончело и пиано /изп. Денис Жданов и Марина Фридман/ и Клавирно трио, оп.50 „В памет на един велик артист“ /изп.Станислав Пронин, Денис Жданов и Марина Фридман/

          Втората фестивална вечер, на 26 юли, ще продължи с изпълнения на Олег Вайнщайн (Русия), в която ще прозвучат Полонез-фантазия, оп. 61, Баркарола, оп. 60 и Ноктюрно в до минор от Фредерик Шопен, колекция от валсове на Шопен, Равел и Гершуин, както и „Рапсодия в синьо“ от Джордж Гершуин.

Фестивалната програма ще завърши на 27 юли с музиката на Анотнин Дворжак – Струнен квартет № 12, оп.96 (Американски) в изпълнение на Станислав Пронин, Олга Артюгина, Урсула Скауг и Денис Жданов. А Пиано квинтет оп.44 от Роберт Шуман ще прозвучи в изпълнение на Станислав Пронин, Олга Артюгина, Урсула Скауг, Денис Жданов и Марина Фридман.

Повече за музикантите прочетете ТУК

Концертите започват от 19.00ч. в Народно читалище „15.ІХ.1903 г. – 1909 г.” в Разлог. На 25 юли от 18ч. ще бъде открита и изложба на художници от града.

Билетите за фестивала са в продажба от 1 юли на касата на читалището в Разлог и в мрежата на Eventim.

          Повече за фестивала разказва артистичния директор Велина Кулина в интервюто на Радостина Узунова, разположено в звуковия файл под снимките вляво.