Представят оратория „Евангелие от Йоана“ в София

Представят оратория „Евангелие от Йоана“ в София

28 юни, 19.30ч., зала „България“

На 28 юни от 19.30ч. в зала „България“ столичната публика ще има възможността да чуе оратория „Евангелие от Йоана“,  създадена от композитора Георги Стратев  и вдъхновена от творчеството на Учителя Петър Дънов. Музикалното събитие ще бъде с вход свободен. В ролята на Евангелиста ще влезе тенорът Валери Георгиев, а в ролята на Исус  - бас-баритонът Васил Антов. Солисти ще бъдат Диана Филипова, Стефани Кръстева, Димитър Зашев, Виктор Кръстанов, Христо Стойнов, като клавирния съпровод е на Моника Гвоздева. Произведението ще прозвучи  благодарение на Симфоничния оркестър на БНР под диригентството на Марк Кадин, а в изпълнението ще се включат и Смесения хор на БНР, дирижиран от Любомира Александрова, и Детския хор на БНР с диригент Венеция Караманова.

Текстът следва „Евангелието на Йоан” със съкращения от влизането на Христос в Йерусалим до разпъването му на кръста. Музикалният стил на композитора Георги Стратев е близък до църковно-славянската музика, като на места има дори и цитати от ортодоксалната музика. Произведението се състои от 36 отделни музикални номера – арии, речитативи, инструментални части и хорове.

„Освен свои, включва и мотиви от православни напеви и еврейски химн, изпълняван от мъжки хор“, разкри цигуларката Йоана Стратева в ефира на Класик ФМ радио. „Това е древна свещена еврейска мелодия, която брат ми е получил от оперна певица, която е била в обкръжението на Учителя Петър Дънов и той лично го е предал. Брат ми го е получил лично от нея. Това е химн, който евреите са пяли, когато са излезли от Червено море и там, според Библията, сестрата на Мойсей, Мириям, е танцувала. Тук чрез една мелодия от Паневритмията на Дънов е предаден танца на Мириям“, добави Стратева.

„Ние сме родени в семейство, което е познавало лично Учителя. Майка ми изпълняваше неговата музика.... Човек в живота си има момент, когато преосмисля, пресъздава, приема за свои някои неща,които е получил от средата и възпитанието. Всеки трябва да има този момент“, подчертава сестрата на композитора. „За мен музиката на Учителя е едно много голямо богатство за българската музикална култура. Тепърва ще се оценява то. Тя апелира към най-възвишеното, най-красивото в душата на човека. Тя действа много възпитателно, хармонизиращо и има възможност да събуди дарбите и способностите, които се крият у човека", заяви Йоана Стратева. И допълни: „Освен композитор, Дънов е и дълбок музикален теоретик. Той е говорил много за начина на интерпретацията, коментирал е музиката на различните композитори и е говорил за мястото на музиката в живота на човека и на съвременната култура. Изключително голямо място заема музиката в неговата философия и в неговото учение“. По думите й, „Петър Дънов дава музиката само като един глас, а не я е оставил аранжирана за определени видове ансамбли. Тя е много по-съвършена и събужда концентрацията“.

Цялото интервю  на Георги Митов-Геми с цигуларката Йоана Стратева ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.