Солидарност с Александър Перейра

Солидарност с Александър Перейра

Италианското мецосопрано

Италианското мецосопрано Чечилия Бартоли е информирала официално Миланският оперен театър „Ла Скала“, че се отказва от участието си в спектакъла „Юлий Цезар в Египет“ от Г.Ф.Хендел, насрочен за следващата есен. Това обяви самата оперна прима чрез социалните мрежи. В сайта на престижната оперна институция името й не фигурира, но без да се посочва и името на певицата, която ще заеме мястото й. Решението на Бартоли е взето в знак на солидарност с интенданта на „Ла Скала“ Александър Перейра, с когото винаги е работила в тясно сътрудничество и чийто договор няма да бъде удължен, както стана ясно през миналата седмица.

Отказът на Бартоли бе посрещната с изненада, като се има предвид, че заедно с Перейра бяха обявили нов тригодишен проект. В него бяха включени три оперни заглавия, като всяка година да бъде представено по едно от тях, като символизира завръщането на мецосопраното на сцената на „Ла Скала“. Произведенията са „Юлий Цезар в Египет“ (2019) „Семела“ (2020) и „Ариоданте“ (2021) от Георг Фридрих Хендел.

Италианските медии описват решението на Бартоли като скандал на местно ниво, тъй като реакцията на публиката не закъснява. Почитателите на операта не са били уведомени за промяната, тъй като плакатите с името на мецосопраното  продължават да стоят. Вълната от коментари за своевременната липса на актуализация  бе съпътствана и от очаквания за отговор от „Ла Скала“ защо анулирането не е било оповестено. Въпреки че официална позиция все още липсва, изглежда, че начинът, по който Перейра напуска Милано не е по вкуса на артисти като Бартоли, близки до мениджъра още в годините му на ръководство на Операта в Цюрих. Както вече ви съобщихме, спряганият за наследник на поста на Александър Перейра се казва Доминик Мейер.