Възстановяват клавесина на Росини

Възстановяват клавесина на Росини

Композиторът се учил на този инструмент

Оригиналният клавесин, на който е свирил Джоакино Росини, бе открит и ще бъде възстановен, съобщи италианският ежедневник „Ла Република“, цитиран от  агенция ANSA. Това е инструментът, на който композиторът е правил първите си стъпки в музиката между 1802 и 1804г. През този период италианският маестро е живял в селището Луго ди Романя - родното място на неговия баща. Следите на клавесина изчезват през 1904г. и са намерени едва сега благодарение на запазените детайли от него, съхранявани в частна американска колекция. Откритието е направено от диригента и клавесинист от Болоня Матео Месори и полската изследователка Анна Катаржина Сареба, които публикуват статия по този повод в списанието на Дружеството на приятелите на Росини в Германия “La Gazzetta“. В едно от последните си писма, написано на 18 октомври 1868г. и изпратено до неговия приятел Луиджи Грисостомо Феручи, Росини споделя: "Нищо не ми доставя такова удоволствие, колкото това да знам, че клавесинът, на който съм се учил ежедневно като млад, сега се намира в ръцете на братовчед ти Малерби“.

След кончината на Маестрото, Община Луго се опитала да придобие инструмента, за да го остави в къщата на бащата на Родини, но това не се случило поради финансови причини. Няколко години по-късно, през 1876г. по повод честване на годишнина от рождението на изобретателя на пианото Бартоломео Кристофори, а през 1887г. във връзка с пренасянето на тленните останки на Росини във Флоренция, инструментът е докаран именно в столицата на област Тоскана. Според съвременника Чезаре Понсичи от Кралския музикален институт на Флоренция, „донесеното чембало не е нищо забележително освен, че е изработено през 1707г. от Августинус Енрикини Силезиенсис. Тези клавиши говорят за човек, в чийто ум вече е настъпила музикалната революция“. През 1888г. инструментът е показан на Международното изложение в Болоня, а през 1904г. попада в САЩ, където пристига за Музикалното изложение в Сейнт Луис.

„Намерихме подробности за пристигането на клавесина в Америка. Милионерът и филантроп Джон Пиърпонт Морган (1837-1913) нямал търпение да се сдобие с уникалния инструмент за невероятната по това време сума от шест хиляди долара. Вестниците погрешно отбелязват, че това е най-старото пиано, конструирано през 1708г. от самия Росини“ , обяснява Матео Месори. „ Преди да бъде предаден на настоящите собственици, клавесинът се е намирал в Ню Йорк /от 1938г./, а впоследствие, до 70-те години на миналия век, е бил в Квебек, Канада. Реставрацията на инструмента предстои.