Училището „Гнесини“ посреща млади арфисти от цяла Европа

Училището „Гнесини“ посреща млади арфисти от цяла Европа

Европа

Известното музикално училище „Гнесини“ в Москва за първи път ще приеме млади арфисти от цяла Европа. Поводът – провеждането на IV-ия Открит конкурс за млади изпълнители на арфа, който за първи път ще бъде проведен на територията на колежа. Съществен факт е, че през 2019г. конкурсът отбелязва 100 години от рождението на основателя на класа по арфа в училището „Гнесини“ – именитият арфист и педагог Марк Абрамович Рубин. Той е бил ученик и последовател на една от големите личности в руската арфова школа – арфистът Николай Гаврилович Парфьонов, някогашен солист на Болшой театър и професор в Московската консерватория, чиято съдба е била трагична, подобно на много други руски интелектуалци в най-жестоките години на съветската власт – през 1937г. е арестуван и убит. Продължител на неговата методика за свирене на арфа е именно Марк Абрамович Рубин.

Международният конкурс се открива на 25 юни 2019г. и в него ще участват 40 млади арфисти от Словения, Германия и Русия, които ще покажат уменията си в две категории: солови и ансамблови изпълнения. Според арфистката проф. Милда Агазарян, президент на Руската асоциация на педагозите - арфисти, основател на конкурса и негов артистичен директор, за участниците именно това е най-подходящото място: „Марката „Гнесини“ е позната в цял свят, а арфистите от училището са ставали лауреати на международни и общоруски състезания, те заемат и водещи позиции в световните и руски оркестри. Провеждането на конкурса в училището „Гнесини“ бива улеснено и от богатия набор от инструменти, тъй като тук има цяла колекция от първокласни арфи“, казва тя. В журито са още: испанската арфистка Сорайда Авила, основател и артистичен директор на „Concurso Iberico de Musica de Camara con Arpa“ в Мадрид, арфистът и композитор Далибор Бернатович от Словения, професор в Консерваторията в Марибор, Мерседес Гомес от Мексико, професор от Националната консерватория в Мексико и солист на „Ensamble Tierra Mestiza“, Ирина Цинг /Швейцария-Русия/, основател и артистичен директор на „Harp Masters Academy & Festival“ в Швейцария и преподавател в Милано, руската арфистка Марина Смирнова от Санктпетербургската консерватория и др.

Арфовият конкурс е част от цялостния творчески проект „Gnessin Competition for Young Musicians“ – това са музикални състезания и фестивали, организирани от Музикалното училище /колеж/ „Гнесини“. Конкурсите се провеждат за различните инструментални специалности, като „духови и ударни“, „цигулка“, „виолончело и контрабас“, а от началото на 2019г. – за първи път и за „виола“.