Правят премиера на неизвестна творба на Хоакин Родриго в Мадрид

Правят премиера на неизвестна творба на Хоакин Родриго в Мадрид

Родриго в Мадрид

На 26 юни 2019г. Актовата зала на Националната библиотека в Мадрид ще бъде домакин на едно музикално събитие. Испанският китарист Хуан Мануел Канисарес ще изпълни за първи път едно неиздавано произведение на Хоакин Родриго- „Прелюд на свечеряване“. Творбата е композирана през 1926г., но бе открита едва миналата година от музиколога Хавиер Суарес Пахарес. Вероятно тя е създадена във връзка с конгрес, посветен на поета Федерико Гарсия Лорка, а основната тема е била фламенкото. Произведението е съхранявано от самия композитор и съпругата му, а впоследствие попада в архива „Виктория и Хоакин Родриго“. Семейството му е знаело за съществуването на тази творба, без да е било подтиквано да я публикуват, дори и докато Родриго е бил жив. Въпреки че не е издадена, тази китарна композиция служи за основа на оркестровия „Прелюд към един стих за Алхамбра“ през 1928г.

В оригиналната партитура се откриват елементи на фламенкото и звуковата атмосфера на Южна Испания от началото на миналия век. Като епиграф върху нея е записана следната фраза: „На свечеряване въздиша една китара, там… почти в Алхамбра“. „Тази композиция извиква в съзнанието ми непрекъснати спомени от Андалусия“, споделя китаристът. Написана е по същото време, когато се появяват и още няколко творби, като една от тях е същински китарен шедьовър- „Далечна Сарабанда“ , като композиторът пише версия за пиано и я оркестрира през 1930г.

„Прелюд на свечеряване“ е една от творбите, включени в последния албум на Канисарес, посветен изцяло на Родриго. Той излиза през 2019г., когато се навършват 20 години от кончината на композитора. Премиерата му ще съвпадне с първото изпълнение на произведението. В дискографията на китариста се отличава неговата интерпретация на „Концерт Аранхуес“ с Берлинската филхармония под палката на сър Саймън Ратъл, която прозвуча през 2011г. в Кралския театър в Мадрид. Предстоящият рецитал е включен в програмата на Националната библиотека в Мадрид, където посетителите могат да разгледат изложбата „Акустичния пейзаж на Хоакин Родриго“ до 8 септември 2019г.

Припомняме, че през тази година се навършват 20 години от кончината на Хоакин Родриго.