Откриха Национален музей на Росини в Пезаро

Откриха Национален музей на Росини в Пезаро

Културно средище

Родното място на Джоакино Росини, Пезаро, се сдоби с още един културен център, посветен на забележителния композитор, роден в града. Новият Национален музей на Росини е разположен в двореца Монтани Анталди - сграда от 16-ти век, която е била преустроена през 18-ти век. На практика тя е била затворена за посещение през последните години. С този нов музей, туристическите атракции на Пезаро и на почитателите на композитора се разширяват.

Обиколката за посетителите започва от огледалната стая, в която се намира възстановеното пиано „Плейел“, което е добре акордирано. В следващото помещение се разкриват първите стъпки на изтъкнатия композитор и религиозните му произведения. Общо 10 стаи са разкрити за любознателните ценители на класическия звук, които желаят да проследят житейския и творчески път на Росини, дори и чрез мултимедия. Всеки посетител може да разгледа писма, отличия, картини, бюстове и други експонати, които разкриват историческия контекст, местата и личностите, с които е общувал композитора.

„Откриваме един невероятен музей на световно ниво“, заяви кметът на Пезаро Матео Ричи, цитиран от италианската информационна агенция АНСА. „За нас е особена чест, че бяхме избрани от ЮНЕСКО за Творчески град на музиката и че полагаме основите на това културно средище, посветено на маестро Росини“, добави той. Според Илария Наричи, научен директор на Фондация „Росини“, новият музей представлява важна стъпка в оценяването на творбите на италианския композитор. По думите на управителя на област Марке Лука Серисиоли, „този дългоочакван музей е много важна инвестиция в Пезаро, която трябва да се разраства“. През август 2019г. почитателите ще си дадат среща в традиционния фестивал „Росини“, който ще отбележи 40 години от своето създаване.