„Голямото завръщане- Хоровиц в Карнеги хол“

„Голямото завръщане- Хоровиц в Карнеги хол“

Уникална колекция

Ценителите на класическият звук вече тръпнат в очакване на уникална колекция от записи, които ще се появят под знака на „Sony Classical“. На 23 август 2019г. ще бъде пусната в продажба кутия с 15 компактдиска, която включва неиздавани записи от завръщането на Владимир Хоровиц в Карнеги хол на 9 май 1965г., след 12-годишно отсъствие от сцената – най-дългото по време на кариерата му. Вероятната причина за това е неувереността в собствените му сили, предизвикана от конфронтацията му с диригента Джордж Сел, която го довежда до изтощителна депресия.Въпреки че възнамерява да се завърне още през 1957г., опитът за самоубийство на дъщеря му Соня през юни същата година променя плановете. Хоровиц e подложен на електрошокова терапия заради рецидив, който води до странични ефекти, вкл. загуба на паметта.Все пак, през периода легендарният пианист прави изключителните си записи с творби на Александър Скрябин, Муцио Клементи и др. Завръщането на сцената се превръща в забележителен миг за него, като предизвика вълна от ентусиазъм сред почитателите на пианото с отзвук в целия свят. Билетите за това музикално събитие са разпродадени за броени часове. Опашката на 26 април в полунощ е оформена от 278 души, а към 7.30 сутринта наброява 1500. На концерта присъстват диригентите Леополд Стоковски и Ленард Бърстейн, пианистът Ван Клайбърн, директорът на Метрополитън опера по онова време Рудолф Бинг, балетните знаменитости Рудолф Нуреев и Марго Фонтен. Записът на този рецитал е носител на 3 награди „Грами“. За Хоровиц предстои само едно- нови покани за още концерти в САЩ и Европа.

Колекцията не се ограничава само до записа на рецитала от паметната вечер, а също и репетициите преди и след изявата в престижната нюйоркска зала, в които слушателите ще открият впечатляващи импровизации. В нова ремастерирана версия са включени и двата студийни записа, които Хоровиц прави през 1965г., а също и интервюто, което дава пред Абрам Часинс след завръщането си под светлините на прожекторите. Компактдисковете са придружени и от книга с 212 страници, в която са публикувани неизвестни до момента снимки, три есета за пианиста и стенограмата от разговорите му в звукозаписното студио.

Припомняме ви, че американският дебют на Хоровиц се е състоял в Карнеги хол. На 12 януари 1928г. музикантът интерпретира Концерта за пиано и оркестър № 1 от П.И.Чайковски, дирижиран от сър Томас Бийчъм, който също прави дебюта си в Северна Америка.