Хайтинк дирижира последния си официален концерт

Хайтинк дирижира последния си официален концерт

Но има още изяви

На 15 юни 2019г. легендарният Бернард Хайтинк реши да постави официално края на своята диригентска работа.  Това заяви маестрото в интервю за холандското издание „De Volkskrant”.  „Вижте, навърших вече 90 години. И когато на тази възраст казах, че ще си взема една година за почивка, го направих просто защото ми е трудно да призная, че приключвам. Не съм особено голям приятел на всички подобни официални сбогувания, но факт е, че повече няма да дирижирам“, подчертава Бернард Хайтинк.

Той поема диригентската палка за първи път през 1954г., когато е поканен да ръководи Оркестъра на Холандското радио. През 1961г. е назначен за главен диригент на Кралския Концертгебау оркестър, през 1967г. – на Лондонската филхармония, през 1978г. – на Фестивала Глайндбърн и през 1987г. - на „Ковънт Гардън“ - Лондон. Сред останалите престижни оркестрови състави, се отличава работата му като главен диригент на Щатскапеле Дрезден  (2002-2004) и Чикагския симфоничен оркестър (2006-2007). Музикантите описват своя колега като един от най-работливите и предани на професията, с безпогрешна подготовка и искрено вдъхновение.

След 65 години на сцената, Хайтинк се качи на пулта на Филхармоничния оркестър на Холандското радио , за да се раздели с публиката на концерт в Амстердам. Изборът на този град не е случаен, тъй като именно там започва кариерата на забележителния диригент и това е мястото, в което той преживява някои от най-ярките творчески мигове с  Кралския Концертгебау оркестър. Въпреки това, му предстоят още изяви до края на 2019г.- през септември в Люцерн, Швейцария, а впоследствие в Залцбург и Лондон.