Кичур от косата на Бетовен - на търг!

Кичур от косата на Бетовен - на търг!

Любопитно в петък

Реномираната аукционна къща „Сотбис“ организира публично наддаване за кичур от косата на Лудвиг ван Бетовен, който самият композитор е отразял и предал на свой приятел. Търгът очаквано надмина първоначалната цена от 15 000 евро, както прогнозира директорът на къщата Саймън Магър. Сумата, за която бе продаден кичурът, възлиза на 44 000 щатски долара.

Каква е предисторията? Действието се развива през 1826г. Пианистът Антон Халм се запознава с Бетовен 11 години по-рано и често свири с него. Той прави транскрипция за две пиана на прочутата Голяма фуга, оп.133 на композитора. Един ден приятелят на Бетовен го помолил да отреже кичур от косата му, който да изпрати за спомен на неговата съпруга Мария. Косата на Бетовен била кестенява, но изпълнена със сиви къдрици. Няколко дни по-късно пратката е изпратена с неочаквано съдържание. Изглежда, че един от икономите на композитора заменил кичура с фъндък от коза (като по този начин е направил своя сделка с оригинала). Ядосан, Халм пристигнал в дома на музиканта,  като споделил, че е бил измамен. Тогава Бетовен не се поколебал да отреже собственоръчно дългоочаквания кичур и да го подари.

Към края на живота си Халм е предоставил безценното парче коса на ученика си Юлиус Епщайн, професор по пиано във Виенската консерватория. Автентичност на експоната е потвърдена и от изследователя Александър Уелок Тайер, автор на първата биография на Бетовен. Твърди се, че през 1827г. друга по-малка част от косата на Бетовен е притежавана от музиканта Фердинанд Хилер. От „Сотбис“ поясняват, че този „експонат“ е продаден в миналото, както и отрязани кичури на Фредерик Шопен и Волфганг Амадеус Моцарт.