Избраха Бломстед за почетен член на Виенската филхармония

Избраха Бломстед за почетен член на Виенската филхармония

Признание за легендарния маестро

Легендарният диригент Херберт Бломстед бе избран за почетен член на Виенската филхармония. Той ще бъде удостоен с авторитетното звание от председателя на Виенската филхармония Даниел Фрошауер. Тържественият момент ще се състои в края на юли 2019 година по време на един от концертите, които Бломстед ще дирижира по време на Залцбургския фестивал.

Маестрото, който скоро ще навърши 92 години, се качва за първи път на диригентския пулт на Виенските филхармоници през 2011г. Оттогава той е ръководил оркестъра както по време на абонаментни концерти и на концерти в рамките на Залцбургския фестивал, така и на турнета в Европа. Една от последните му изяви бе през лятото на 2017г. на фестивала, когато прозвучаха творби на Бервалд и Дворжак. Тази година Бломстед отново е поканен на престижното събитие. На 28 и 29 юли той ще дирижира отново Виенската филхармония, като програмата включва 9-тата симфония на Густав Малер.

Херберт Бломстед е вторият диригент за тази година, който става почетен член на оркестъра. Припомняме ви, че от ръководството на състава обявиха през март, че холандският маестро Бернард Хайтинк също ще получи това признание в края на юли, а през миналата 2018г. списъкът с почетни членове бе попълнен с името на латвийския диригент Марис Янсонс.