Иван Янъков с рецитал и премиера на новия си албум в НДК

Иван Янъков с рецитал и премиера на новия си албум в НДК

На 14 юни в „Майстори на пианото“

Рецитал с премиера на нов албум – това очаква посетителите на кино „Люмиер Лидл“ в петък, 14 юни, от 19ч. в рамките на цикъла „Майстори на пианото“, организиран от НДК. Българският пианист и диригент с международна кариера Иван Янъков осъществи записи с произведения на Ференц Лист в залата на световноизвестните Fazioli Pianoforti в Италия. „Това са нови пиана, които за съжаление все още ги няма в България. Някои от тях са с нови патенти, които довеждат изкуството на изработване на пиано до още по-високи нива…. Преди 2 години записах албума, но оставих проекта поради много други занимания. Първият концерт ще бъде в България. След седмица ще го представя в Шанхай, през ноември - в Лондон и през декември в Австралия. Албумът ще излезе не само на компактдиск, ще го има и във всички дигитални платформи, но за любителите ще се предлага и на грамофонни плочи. Там тази кристална яснота никога не може да бъде имитирана на компактдиск“, сподели Иван Янъков в ефира на Класик ФМ радио.

В рецитала ще прозвучат част от творбите, включени в албума: Сонет по Петрарка №104 от цикъла „Години на странстване”, Соната в си минор от Ференц Лист, както и финална сцена из операта „Тристан и Изолда” от Рихард Вагнер. По време на музикалната вечер ще прозвучат също така Шест етюда из опус 10 от Фредерик Шопен, както и три части из балета „Петрушка” от Игор Стравински. С тази програма Иван Янъков дебютира пред публиката в Сидни, Австралия, в края на 2018г. Концертът се проведе в Town Hall, построена преди повече от 140 години по време на Викторианския период на страната. „Беше много вълнуващо да стъпя на четвърти континент в моята колекция. Може би Австралия е една от най-впечатляващите държави, в които съм бил някога. Освен че има много уреден начин на живот, има глад за култура, защото са толкова далече и не ходят толкова музиканти нататък, въпреки че нивото е доста високо“, коментира пианистът. Пред австралийските ценители на класическия звук Янъков представя и две български произведения- Ноктюрно от Добринка Табакова и „Ритмично движение“ от клавирния цикъл „Акварели“, оп.37 от Панчо Владигеров. „Много им хареса. Освен това присъстваше и голяма част от българската диаспора на концерта, така че естествено те бяха най-въодушевени“, признава талантливият музикант.

Припомняме ви, че през 2016г. Иван Янъков осъществи записи в Италия на албум с три сонати на Бетовен, като в България дискът бе издаден от Cantus Firmus -Classic FM. „Този албум вече е публикуван в Idagio, Запознах се с основателя на тази платформа. Тя е може би най-обстойната, където може да се намери съответния запис с точното наименование по композитор, по година, издание“, отбеляза изявеният български пианист. До сега Иван Янъков изнася концерти в над 30 страни в Европа, Азия и Северна Америка. Свирил е като солист на редица оркестри и е имал изяви в множество престижни концертни зали, сред които Токио Метрополитен Артс Център, Китара Хол в Сапоро, Кадоган Хол и Сейнт Мартин ин дъ Фийлдс в Лондон, Сити Хол в Хонг Конг, Okinawa Convention Centre в Япония. През 2001г., като победител в конкурса Artists International Series, е спонсориран за самостоятелен дебютен рецитал в световноизвестната Карнеги Хол в Ню Йорк. Свирил е камерна музика с членове на Лондонската филхармония. През последните години пианистът редовно се представя пред многохилядна публика и в редица концертни зали в Китай, както и изнася майсторски класове. През февруари 2019г. Иван Янъков подкрепя дипломатическата мисия на България в Китай, като участва в благотворителен концерт в помощ на образователни цели в по-бедни райони на Китай. „Това беше събитието на месеца в Пекин“, подчерта именитият музикант.

Още за програмата на своя единствен за тази година концерт в България, за срещите с български музиканти на световните сцени и за престижния конкурс в Сан Ремо, който предстои да журира, ще научите от самия Иван Янъков в интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.