„Песен без граници“ с Българската хорова капела „Георги Робев“ и хор

„Песен без граници“ с Българската хорова капела „Георги Робев“ и хор "I Cantori di Carmel" от САЩ

Вход свободен!

На 13 юни от 19ч. в Католическата катедрала „Св.Йосиф“ в София Българската хорова капела „Георги Робев“ ви кани на концерта „Песен без граници“, който ще бъде със свободен достъп. Това е пилотен проект на хоровата формация и американския хор "I Cantori di Carmel" от Монтерей, Калифорния. В програмата ще прозвучат православни и католически произведения - шедьоври на музикалното майсторство от 17 век до наши дни от България, Европа и САЩ. Двата хорови състава подготвят съвместно изпълнение на българския литургичен химн „Тебе поем" по музика на Добри Христов и госпъла "Deep River". „Ние сме изпратили нотите на „Тебе поем". Това произведение е знаково за българската хорова музика, култура и история“, подчертава диригентката Нели Трошева. „Също така сме им предоставили и нотите на едно много красиво “Kyrie” от Алън Робърт Петкер“, допълва тя в ефира на Класик ФМ радио.

Диригент на американския хор е Кирил Дяконов, възпитаник на Московската консерватория, който познава България като „топла и въодушевена“. Хорът избира страната ни не само заради красотата й, но и заради заслугите, историята и традициите в хоровото изкуство. Творби на Палестрина, както и спиричуъли и светски репертоар и  рядко изпълняваната “The blue bird” от Чарлз Станфорд присъстват в програмата на "I Cantori di Carmel".

Преди броени дни представителен състав на Българска хорова капела „Георги Робев" се завърна от турне в Италия по повод 24 май-  Денят на славянската писменост и българската култура. Поканата бе отправена от българската културна общественост в Болоня, българската църковна православна община в Милано и лично от Франко Кастелини - почетен консул на Република България в област Емилия Романя, Италия.

 Камерният хор „Робев“ изнесе концерт в бароковата базилика „Санта Мария ди Галиера“   в историческия център на Болоня, а благодарение на отец Стефан Димитров, предстоятел на Българската православна църква в Милано - и в базиликата „Свети Амвросий“ в Милано, предоставена за богослужения на Руската православна църква. Музикалните събития се проведоха в присъствието на българската диаспора, която живее в региона, както и на италианци, руснаци и представители на дипломатическия корпус и на Радио Ватикана. „Специално в Болоня, където няма много българи, хората пътуваха с влак от цялата област Емилия Романя, за да дойдат на нашия концерт“, заяви Нели Трошева. „Те ми казаха: „Ние за първи път се почувствахме една общност, благодарение на вашите песни““, сподели тя. „Когато гостуваме на българите в чужбина, изпълняваме „Моя страна, моя България“ в наш аранжимент, като приканваме публиката да се качи на сцената и заедно в кръг прегърнати през раменете я изпълняваме“, посочи още Трошева.  Наред с православни песнопения и шедьоври на музикалната класика, в репертоара присъстваха и емблематични български песни като химна „Върви, народе възродени", „Песен за Костадин войводата", „Една българска роза" и др. Част от тях ще прозвучат специално за публиката и на предстоящия концерт – на 13 юни от 19ч. в Католическа катедрала „Св.Йосиф“ в София. Вход свободен!

Още подробности за турнето в Италия, за предстоящия концерт, както и първи новини около следващия сезон, ще откриете в интервюто на Георги Митов-Геми с диригентката Нели Трошева, разположено в звуковия файл под снимките вляво.