Гудрун Сидоние Отто: „Не смятам, че трябва да се изразяваме като суперзвезди”

Гудрун Сидоние Отто: „Не смятам, че трябва да се изразяваме като суперзвезди”

Сопраното пее днес в София

За нея световната критика отбелязва: „Тя изпълва публиката с ентусиазъм и възхищение чрез изключително чистия си красив тембър” (“Fono Forum”). А престижното издание “Opernglas“ допълва „свеж и топъл сопранов тембър”. Ще се уверите в това на концерта „Огледала“ (Барокът среща съвременността), който ще се проведе тази вечер от 19ч. в зала „България“. Името й е Гудрун Сидоние Отто. Немското сопрано пристига за втори път в София, след като през 2018г. участва в концерта „Картини от немската природа и френския двор” с произведения от Фр. Купрен и като солист на „Ловджийска кантата” от Й.С. Бах под диригентството на Виржиния Атанасова. Днес Гудрун Сидоние Отто ще пренесе българската публика в различни музикални епохи- от творчеството на Леонардо Лео до това на Ейтор Вила Лобос. „Музиката не е разделена една от друга. Тя представлява една общност. Това е все един и същи език на човешката душа, която изразява живота“, заяви оперната прима в ефира на Класик ФМ радио.

„Не съм имала специално отношение към старинната, бароковата или модерната музика“, допълни немското сопрано. „Това е езикът на изразяване от конкретното време. Аз израснах в Саксония с музиката на Йохан Себастиан Бах. Това при нас е нещо иманентно. Не е като да кажеш: „Ооо, сега барок, сега нещо различно!“ Не, това за нас е нещо като майчиното мляко - много естествено, органично и разбиращо се от само себе си“.

Гудрун Сидоние Отто е изпълнявала различни роли в „Комише Опер” - Берлин, в операта в Хановер, в Националния театър в Нюренберг, Вюрцбург Театър, но е пяла и в Австралия, Франция и в Люксембург. Работила е с именити диригенти, сред които сър Невил Маринър, Хелмут Рилинг и Томас Хенгелброк.

Оперната певица има голям брой записи за радио и телевизионни програми и компактдискове, особено в областта на старинната музика. В звукозаписната й кариера се отличава албума с песни от Феликс Менделсон Бартолди, издаден през 2014г. под знака на „Hänssler Classic” след турне в Хонконг, Страсбург, Хага и Амстердам. Година по-късно сопраното изнася успешно концерти в Истанбул и Анкара с оркестъра на „Нова Холандска Академия”. Понастоящем изнася майсторски класове и работи в Академията за старинна музика “Schola Cantorum Baseliensis”. „Много често се мисли лошо за младите хора. Аз чувствам, че у тях има много силно любопитство в сравнение преди 30-40 години. Отново се появява интереса към тази музика и култура, която има съвсем друга чувствителност и начин на мислене“, споделя Гудрун Сидоние Отто. По думите й, „не смятам, че трябва да се изразяваме като суперзвезди. Имаме нужди от музиканти, които горят за тази музика. Ние не искаме музикални чиновници. Това обаче за съжаление го има; не знам как е в България. Ние трябва да предадем музикалния смисъл на младите хора, на децата. Това е нашата мисия“.

Чуйте цялото интервю на Георги Митов-Геми с немското сопрано Гудрун Сидоние Отто, преведено от Петя Кисимова, в звуковия файл под снимките вляво.