Световна премиера на българска песен за морето…с бутилки с вода?

Световна премиера на българска песен за морето…с бутилки с вода?

На 8 юни в Балчик

В 9-тото издание на Международния хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе световна премиера на българско произведение, посветено на морето, в която се използват нетрадиционни „ перкусионни инструменти“. Песента „Морска приказка“ е написана от пианистката, композитор и зам. ректор на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ Борислава Танева и е и посветена на смесен хор „Черноморски звуци“, който тази година отбелязва 105 години от създаването си. Творбата е много красива и иновативна, като освен да пеят, певците ще трябва да имитират звуците на морето. За целта ще бъдат използвани бутилки с вода. Това разкри артистичният директор на фестивала д-р Валентина Георгиева. „ Това са пластмасови бутилки с вода, които се опитват да нарисуват вълните. Ние като използваме тези бутилки на сцената, никой няма да си ги хвърля в морето и то ще бъде чисто“, поясни тя в ефира на Класик ФМ радио. „Няма композитор, който да е написал подобно произведение - песен за морето; песен, която изобразява звуците на морето“, допълва Георгиева. По думите й, творбата е създадена за смесен хор, пиано и „body percussion“ т.е използване на различни технически материали, които се включват в самото изпълнение. С нелеката задача да подготви премиерата на 8 юни 2019г. се е заела диригентката на столичния хор „Алабреа“ Атанаска Попова, която е двукратен носител на Наградата за диригент на фестивала. През тази година тя ще ръководи работилницата за „Съвременна българска хорова музика“, в която ще участват хорове от България, Финландия, Естония и Чехия.

Тази година Международният хоров фестивал „Черноморски звуци“ ще се проведе от 5 до 9 юни в Балчик, като ще преплита жанрове и изкуства /вокално, инструментално и танцово/. За втори път концерт ще се проведе извън Балчик – на 7 юни в 18 часа в Огледалната зала на гр. Добрич. За първи път ще се състои работилница за „Вокални групи“, които изпълняват песните си върху записан инструментален съпровод. Тук ще се работи песента – „Бре Петрунко“ от Емил Струнджев – ръководител и автор на аранжимента. В работилницата ще се включат деца и младежи от София, Шумен, Добрич и Балчик. Сборник с 29 песни от композитора Емил Струнджев ще бъде издаден под заглавие „Палитра от песни“. За четвърта поредна година е осигурен награден фонд от 2500 евро, като 6 състава ще участват в конкурсна категория, а останалите 5 - само във фестивална програма. От първото издание фестивалните концерти се излъчват онлайн и тази година –ще могат да се гледат в страницата на фестивала: chernomorskizvutsi.com в реално време.

Екипът на Сдружение „Музикален свят-Балчик“ всяка година се стреми да надгражда форума с нови инициативи. Фестивалът се провежда под патронажа на Министерството на културата и кмета на Община Балчик, г-н Николай Ангелов в сътрудничество с ТИЦ „Мелницата“, ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Съюз на българските композитори, Съюз на българските музикални и танцови дейци и Български хоров съюз и др.

Предстои и провеждането на работилница за български народни танци. Подробности за нея, както и за останалите фестивални събития, чуйте от интервюто на Георги Митов-Геми с артистичния директор Валентина Георгиева в звуковия файл под снимките вляво.