Специална програма на 1 и 2 юни в Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Специална програма на 1 и 2 юни в Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи

Уикенд за деца и родители

На 1 и 2 юни Софийският международен литературен фестивал е подготвил интензивна целодневна програма с разнообразни акценти и любопитни срещи, както за деца, така и за техните родители. Това разкри в ефира на Класик ФМ радио Рада Езекиева, която отговаря за връзките с обществеността на събитието, организирано от Асоциация "Българска книга". Тя сподели акцентите от програмата, която включва множество разговори, отворени работилници, ателиета по творческо писане и др. 

Международният ден на детето, 1-ви юни на Софийския международен литературен фестивал за деца и младежи ще започне в 10:15 с Ателие за книжни обложки, вдъхновено от изложба корици от Любен Зидаров, представено от издателство "Егмонт". За бодрия дух на малките читатели и техните родители ще се погрижи Велиана Симеонова от блога „Двама с мама”. Към компанията ще се „присъединят” още Том Сойер, героите от „Островът на съкровищата” и още много любими литературни персонажи, с които заедно да създаде един незабравим книжен старт на празничния ден! Програмата продължава със Среща разговор с Владимир Шишков и д-р Людмила Емилова, представена от издателство "Еуниката". Началото е в 11:00. Деца, подрастващи и техните родители ще могат по-нетрадиционен начин да се запознаят с често незабележимите супергерои, които дават на всеки енергия и добро настроение – зеленчуците. „Боби в царството на зеленчуците” е за всеки, които иска да расте здрав и бодър. „Магия или наука?" със Стан и Стефи от 12:00, представена от "Егмонт " ще въвлече младежи, тинейджъри и всички почитатели на добре познатите влогъри в любопитна игра с образователен характер и един експеримент в дух на магии и открития за света... От 14:00 издателство „Труд” ще представи Среща разговор с Мирослава Скарлату, гръцка писателка с български произход. Мирослава пише разкази и статии, а от няколко години професионалното й предизвикателство е преводът. Книгата „Гръцки народни приказки” е първата й работа по превод на детска художествена литература. Следобедната програма в празничния 1-ви юни на фестивала продължава с Представяне на книгата на „Миш и Маш” от Анита Тарасевич с илюстрации на Надежда Кацарева от 15:00, в партньорство с издателство „Хермес”. Две любопитни, вироглави и пакостливи мишлета и техните необикновени истории от един градски таван се прокрадват в страниците на книгата. Закачливи майсторски рисунки и хумористичен сюжет, в които лудориите на Миш и Маш се съравновават с бягството им от съседите и стария котарак ще привлекат децата да разлистят книгата.

В неделя, 2-ри юни, последния ден от програмата на Софийски международен литературен фестивал за деца и младежи, събитията ще се открият със Среща разговор с илюстратора Борис Стоилов от 11:00, представена от издателство "Хермес". Един от най-талантливите художници на книги, добре познат на изкушените ценители и техните деца с дарбата си да допълва литературните истории с елегантните си рисунки ще разкаже подробности около работата си по „Златно перо“, серията „Майстори на приказките“, изданията на „Малкият принц“, „Патиланци“, „Чудните пътешествия на Барон Мюнхаузен“. Тайните на студийния фотографски проект от 12:00, представено от издателство "Знаци" ще запознае с творчеството на първия ателиерен фотограф-художник в България Петър Папакочев. Разговорът и „разходката” сред архивите и спомените за майстора и неговите кадри ще води неговият син - Георги Папакочев. Всеки с интерес към улавянето на картина във фотографска лента ще може отблизо да види илюстрации и техники от най-новата книга „Паметта на светлината”, включваща над 340 образа на видни българи от всички сфери на изкуството. Неделната образователна-артистична програма на фестивала продължава с Майсторски клас по творческо писане с Петя Кокудева от 13:30 (за деца, които се вълнуват от писане) в партньорство с "Жанет 45". Позната на всеки с вкус към приключенията и майсторските истории, Петя Кокудева ще бъде отличен гид за малки и по-големи почитатели на литературата. Петя Кокудева е и съавтор на серия весели учебни помагала, а някои от стихотворенията й са се превърнали в песни, други са включени в читанки за първи, втори и трети клас. Таланта на Петя да работи с деца и да се впуска заедно с тях в магични игри със сигурност ще отключи у всеки сред участниците в работилницата ѝ нюх към доброто писане. Заключващото фестивала събитие е Book Tag на живо, представено от издателство „Егмонт”, което започва в 15:00. Интерактивен, необичаен прочит към най-новите методи за литературно потапяне, вдъхновено от социалните мрежи, каналите за книги в YouTube и книжните емоции в Instagram. Всеки е добре дошъл да се включи в първия Book Tag на живо и да споди книжните си тайни!

Заповядайте на тези събития в Националния дворец на културата в София, Мраморно фоайе! 

Цялото интервю на репортера на "Алма Матер" Елена Пъневска ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.