„ОГЛЕДАЛА” (Барокът среща Съвременността) на 7 юни в зала „България

„ОГЛЕДАЛА” (Барокът среща Съвременността) на 7 юни в зала „България"

7 юни, 19ч., зала „България"

На 7 юни от 19ч. в зала „България" посетете концертът „Огледала” (Барокът среща Съвременността), включен в програмата на 50-тото издание на фестивала "Софийски музикални седмици". Той има за цел да представи музикални образци от епохата на Италианския късен ренесанс и ранен барок и тяхното отражение и кореспонденция в музиката на 20-ти и 21-ви век. Представените ренесансови автори в първата част на концерта са юбилейни за настоящата година: Леонардо Лео (325 години от рождението), Хайнрих Игнац Франц Бибер (375 години от рождението на композитора) и Джовани Гастолди (465 години от рождението). Тяхната искряща музикална инвенция впечатлява с богатството на творческото въображение, танцувалното изящество и типичната за епохата вокално-инструментална орнаментация. Във втората част може да се открие един мост към миналото чрез кореспонденция както на сакралната музика, така и на светската -от Арията в „Бразилски Бахиани“ на Ейтор Вила Лобос, до Мадригалите-балети на Джан Карло Меноти и необароковото „Concerto piccolo non tanto Grosso” на Атанас Атанасов възкресяващо традицията на бароковото „Кончерто Гросо”.

В изпълнителският състав се открояват имената на немското сопрано Гудрун Сидоние Отто позната вече на българската публика с изпълненията си на Фр. Купрен и „Ловджийска Кантата” от Й.С. Бах, Валентин Ватев (бас), постоянен член на ансамбъла за старинна музика „Tutti Soli”, както и Снежина Куманова (алт) и Таня Угринов (сопран).

В инструменталното съзвездие са Зефира Вълова (цигулка), една утвърдена изпълнителка на бароковата музика, Атанас Атанасов (орган и чембало), както и брилянтният камерен състав от Софииска Филхармония с концертмайстор Павел Златарев. Хореограф на балетното трио е Ангелина Гаврилова, а диригент Виржиния Атанасова.

В този пъстър композиционен и изпълнителски калейдоскоп слушателят може да открие не само инвенция и артистично присъствие, но и нещо близко до съвременната ни чувствителност и духовно пространство.

Прочетете подробната програма на концерта ТУК

Билети- на касата на зала "България", в сайта ticketsbg.com и в мрежата на Ивентим