Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио през есента

Елин Колев свири виртуозни концерти от Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио през есента

На 15 октомври от 19:30ч. в зала „България“

Пет години след последното си гостуване в България младият цигулар от български произход Елин Колев се завръща у нас за голям концертен проект по покана на „Кантус Фирмус“. Порасналото дете чудо ще свири тази есен за родната публика музика от Антонио Вивалди с Оркестъра на Класик ФМ радио. Програма от познати и непознати шедьоври на венецианския майстор ще зарадва почитателите на бароковото изкуство в изпълнение на талантливия млад музикант, който вече е завършен концертиращ цигулар с голям сценичен опит. В програмата му за българската изява са цикълът „Годишните времена“ (4 кончерти гроси) и два много виртуозни, но рядко изпълнявани концерта. Те са „Великият могул“ (Grosso mogul, RV 208), известен със своите блестящи и технични каденци, както и концерт в Ре мажор (RV 212), създаден за празника на Св. Антоний от Падуа (Concerto fatto per la solennità della santa Lingua di S. Antonio in Padua), който е един от най-трудните в техническо отношение концерти в цялото творчество на Вивалди. В съответствие с бароковата традиция, творбите ще бъдат изпълнени без диригент, като неговата водеща функция се поема от солиста.

Елин Колев ще свири у нас на старинна цигулка от 1749 година, изработена от лютиера Лоренцо Каркаси, предоставена му от Фондация „Алберт Екщайн“. Концертът ще се състои на 15 октомври от 19:30 ч. в зала „България“. Събитието е част от поредицата „Концертмайсторите“ и се финансира от програма „Култура“ на Столичната община.

Елин Колев е един от младите любимци на българската публика. Роден и израснал в Германия, където работят неговите родители, той започва да се занимава с цигулка на 5-годишна възраст, дебютира с оркестър на 8 години, а на 12 вече свири в прочутата зала „Карнеги Хол“ в Ню Йорк. Участвал е в две филмови продукции в Германия - игралният „Wunderkinder” и документалният филм „Оркестър от изгнаници“ за създаването на Израелската филхармония, в който Елин Колев играе ролята на детето чудо Бронислав Хуберман, филм който наскоро беше представен за първи път в България. Елин е носител на приза "Млад талант на Европа" за 2010 г. от Европейската фондация за култура в Германия. На 14 години той подписва ексклузивен договор със Sony Classical и записва компакт-диска „Elin Kolev“. Неговата първа и изключително успешна изява в София е през 2013 г. в „Европейски музикален фестивал“. За този концерт той получава наградата „Дебют“ на церемонията „Музикант на годината“ 2013 на Българското национално радио. През 2014 г. младият изпълнител изнася концерти с Оркестъра на Класик ФМ радио във фестивалите „Варненско лято“ и „Европейски дни на културата“ във Франкфурт. Година по-късно Елин Колев е поканен в академия „Сейджи Озава“ в Швейцария и дебютира във „Виктория Хол“, Женева. През есента на 2017 г. цигуларят е включен в програмата за подпомагане на млади музиканти „SWR2 New Talent“ на немската обществена медия SWR2 (Югозападно радиоразпръскване). Участието му в нея продължава три години и включва излъчвания по радиото, участия в концерти и фестивали, както и записи.

Билетите за концерта на 15 октомври са на цени от 15 до 45 лв. и ще бъдат пуснати в продажба от 31 май на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на http://ticketsbg.com