Маестро Джон Елиът Гардинър: „Брекзит е катастрофа“

Маестро Джон Елиът Гардинър: „Брекзит е катастрофа“

Английският диригент

„Брекзит е катастрофа“. Това заяви маестро Джон Елиът Гардинър броени часове преди да изнесе концерт със Симфоничния оркестър на Баварското радио. В интервю за държавното радио BR-KLASSIK той изрази безпокойството си за излизането на Великобритания от ЕС както от гледна точка на оркестровия диригент, така и като биопроизводител и фермер. На въпроса дали Брекзит ще повлияе върху работата му като музикант, Гардинър отговори: "Разбира се, че ще повлияе, за което мога само да съжалявам. Брекзит е катастрофа. Твърде рано е да се каже точно какво ще се случи, но смятам, че е доста жалко. И го казвам като музикант, но и като земеделски производител - това ще бъде пълно бедствие. Аз съм европеец: моите корени са в Европа, семейството ми идва от Европа и моята работа е европейска и космополитна, без граници. Можеш да помислиш какво се изисква от Европа, да разсъждаваш за общия пазар, за европейските закони и бюрокрацията ... Но идеята за обединена Европа беше голяма и все още е. И винаги ще я нося в сърцето си“.

За Джон Елиът Гардинър темата за мобилността на музикантите от и към Обединеното кралство е един от най-належащите проблеми. „Нашият Оркестър „Революционен и романтичен“ се състои от музиканти от 16 различни националности. Обикновено репетираме в Лондон. Това е нещо, което можем да променим, но истинският проблем не се крие в това. Проблемът е, че за тях ще бъде много трудно да дойдат да свирят в Англия заради издаването на визи и разрешителни за работа“, подчертава 76-годишният маестро.

Попитан за неговото амплоа като биопроизводител и фермер, Гардинър отбеляза с ирония: "И от тази гледна точка сценарият изглежда катастрофален, дори по-лош, отколкото като музикант. Изпитвам паника за всички „неорганични“ и „небиологични“ продукти, които ще ни наводнят от Съединените щати, като „хлорираните пилета“ на Доналд Тръмп. Това е кошмар“. Въпреки това, английският маестро е убеден, че все още има място за надеждата.