Огнян Драганов за „Турандот“: „Ще видите нещо необичайно, интересно, красиво и… опера“

30 май, 19ч., Народен театър „Иван Вазов“-София

„Ще видите нещо необичайно, интересно, красиво и… опера“. Така режисьорът и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов определи оперно-кукленият спектакъл на операта „Турандот“ от Джакомо Пучини. На 30 май от 19.00 часа в Народния театър „Иван Вазов“ постановката ще бъде показана за първи път в София. Уникалната продукция е реализирана съвместно с Държавния куклен театър-Стара Загора.

„Това е приказка, която търпи такова решение“, коментира Огнян Драганов в ефира на Класик ФМ радио. „С художника Каталин Йонеско-Арборе имахме поръчка преди 3 години за операта в Меделин, Колумбия, за да направим едно решение за „Турандот“ с кукли. Идеята претърпя развитие. И двете изкуства са близки в своя характер, но най-големият проблем беше да ги обединим , без едното да пречи на другото“, подчертава Драганов. „Основната идея се подчинява на принцеса Турандот, която с изтънчен вкус към красотата, превръща цялото си царство в кукли. Всички са преобразени по неин образец и по нейно желание в определени персонажи….Самите кукли са доста монументални. Най-малката е 3 метра. Имаме една огромна глава на императора в рамките на 6 метра. Другите кукли се появяват епизодично. Доста динамично става действието благодарение на тези кукли“, допълва той.

„Спектакълът има необичаен край, тъй като операта не е довършена от самия Пучини, а от неговия ученик Алфано“, обяснява Огнян Драганов. По думите му, „безкрайно сме щастливи, че можем да го покажем в Народния театър- една сцена, която има необходимата техника, за да може да осигури комфорт на техническото представяне на постановката“.

В ролята на Турандот на 30 май ще пее оперната примадона Цветелина Василева, а в образа на Калаф ще се превъплъти френско-тунизийският тенор Амади Лага, когото столичната публика ще има възможността за първи път да аплодира. В момента той прави стремителна международна кариера. Прочетете повече ТУК

„За съжаление румънското сопрано Нарчиса Брумър е получила травма и се намира във Франкфурт. Тя ще бъде заменена от Русалина Мочукова, която ще играе ролята на Лиу“, уточни режисьорът Огнян Драганов. Към тях се присъединява обичаният български бас Юлиан Константинов, когото ценителите на оперното изкуство ще видят и чуят в образа на Тимур. В спектакъла участват още солистите Александър Крунев, Георги Динев, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Симеон Симеонов, оркестър и хор на Държавна опера-Стара Загора, артисти от Държавен куклен театър-Стара Загора, децата от вокалната студия на ДЮСОБ „Маргаритки“, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур“. На диригентския пулт ще се качи Ивайло Кринчев. Режисьори на постановката са Огнян Драганов и Дарин Петков, сценографията и костюмите са на румънския художник Каталин Йонеску-Арборе, автори на куклите – Силва Бъчварова и Васил Рокоманов.

Билети на касите на Народния театър „Иван Вазов“, онлайн и в мрежите на ипей го и ивентим

На тържествената церемония по случай Деня на славянската писменост и култура 24 май, която се проведе на площада пред Община Стара Загора, директорът на Държавна опера-Стара Загора Огнян Драганов получи престижното отличие - индивидуалната награда "Стара Загора" 2019 за своя съществен принос в развитието и възхода на Държавна опера-Стара Загора, като . В обосновката на наградата бе подчертана и неговата лична заслуга като творец-експериментатор и създател на иновативни и креативни проекти в областта на съвременните музикално-сценични изкуства. Наградата бе връчена от Кмета на Община Стара Загора Живко Тодоров.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с режсиьора и директор на Старозагорската опера Огнян Драганов ще откриете в звуковия файл под снимките вляво.