Джеси Норман дарява архива си на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон

Конгреса във Вашингтон

Световноизвестната оперна певица Джеси Норман дари хиляди предмети на Библиотеката на Конгреса във Вашингтон, които документират нейната вълнуваща 50-годишна кариера. Жестът бе обявен по време на разговор със знаменитото сопрано пред ентусиазирани нейни почитатели, с които тя обсъди дългогодишната си кариера, водещата й роля в класическата музика и страстта й към менторството на млади артисти. Събитието е част от поредицата „Концерти от Библиотеката на Конгреса“, организирани от Музикалния отдел на институцията.

Колекцията от около 29 000 архивни единици се състои от музикални композиции, написани специално за Норман, включително оркестрации на песни на Джордж и Айра Гершуин и духовната музика на Дюк Елингтън; служебни документи, свързани с оперната кариера на Норман и нейните концертните изпълнения; рекламни материали; концертни и оперни програми; макети на албуми; писма от почитатели; записи; както и професионални и аматьорски снимки, осигуряващи визуален запис на наследството й като изпълнител.Има също така кореспонденция, графици и маршрути, датиращи от ранната оперна кариера на Норман в Европа, през дебюта й в Метрополитън Опера, до нейното незабравимо представяне на Олимпийските летни игри през 1996 г. и последната й менторска програма. Тези рядко показвани материали включват и кореспонденция по проекти, които никога не са били реализирани в цялост.

„Джеси Норман е една от най-емблематичните оперни певици на 20-ти век", заяви Библиотекарят на Конгреса Карла Хейдън. „Тя не само създава красив, акустично богат звук, но и предава дълбочина чрез поезията и музикалността си. Нейното разбиране за вокална артистичност я поставя сред най-признатите и почитани сопрани в света. Радваме се, че тези легендарни документи на оперната прима ще се присъединят към неповторимите музикални колекции на библиотеката“, допълни Хейдън.

"Когато бях първокурсник в Университета „Хауърд“, редовно посещавах Библиотеката на Конгреса с нейните обширни и комфортни читални, където беше възможно да уча на спокойствие. Никога не бих могла да си представя, че години по-късно тази сграда ще съхранява документи за моя професионален живот, който по онова време също не съм считала за възможен“, заяви Джеси Норман.

Колекцията отразява ранната кариера на певицата, родена в Аугуста, Джорджия, която има смелостта и прозорливостта да отложи по-драматичните роли, за да подхранва своя развиващ се глас. По-късно тя се превъплъщава в по- сложни в емоционално отношение персонажи и става катализатор за създаването на нови оперни произведения. Джеси Норман е петкратен носител на“ Грами“, включително наградата Grammy Lifetime Achievement Award. Получила е множество отличия, сред които това на „Кенеди център“, Националния медал на изкуствата, наградата „Глен Гулд“ за музика и повече от 40 почетни докторски степени. Дарението на американското сопрано ще се присъедини към фондовете на библиотеката, която съхранява лични вещи и документи на забележителни музиканти като Ленард Бърнстейн, Яша Хайфиц и Бевърли Силс.Архивите, които са достъпни за изследователи, учени и оперни почитатели, включват ръкописи и печатни партитури, в допълнение към писма, фотографии, финансови и юридически документи, звукозаписи, книги, либрета, музикални периодични издания, микрофилми и музикални инструменти. Във Фондовете за музикални ръкописи на библиотеката се откриват нотни текстове на европейски майстори като Бах, Бетовен, Брамс, Лист и Моцарт, както и на американските композитори Аарон Копланд, Самюел Барбър, Ленард Бърнстейн, Джордж Гершуин и Чарлс Мингъс.