Немски политици не искат Гергиев в Байройт

Немски политици не искат Гергиев в Байройт

Вагнеровия фестивал

Две немски политически формации се обявиха срещу участието на маестро Валерий Гергиев на Вагнеровия фестивал в Байройт. В това издание на престижното музикално събитие, изтъкнатият маестро бе избран да дирижира операта „Танхойзер“, с която на 25 юли 2019г. ще бъде открита поредицата от музикални и артистични прояви, очаквана по целия свят.

Германската радикална партия "Левите" и “Mut Oberfranken“ (регионална формация, вдъхновена от околната среда) прочетоха съвместно изявление навръх 17 май- Международният ден срещу хомофобията, трансфобията и бифобията. В документа двете политически движения молят ръководството на Вагнеровия фестивал в Байройт да се откаже от присъствието на Валерий Гергиев заради подкрепата му за закони срещу хомосексуалистите, предложени от президента Владимир Путин. Призивът на политиците е да не се допуска „хомофобска и нечовешка пропаганда да бъде поставена на сцената“. По думите им, „изкуството не стои във вакуум. Изкуството и артистите не могат да бъдат отделени от тяхната социална роля. Ангажирането на Гергиев означава приемане на подкрепата му за нехуманна политика. Всеки, който приеме това, проправя пътя за хомофобия и дискриминация“.

Полемиката има по-дълбоки корени. Позицията на Гергиев в защита на предложените закони от руския държавен глава бе критикувана от Запад. Въпреки че впоследствие се опита да промени мнението си, приятелството му с Путин го поставя отново в окото на бурята. Припомняме ви, че през 2015 г. имаше подобни протести срещу Гергиев, преди да бъде назначен за главен диригент на Мюнхенската филхармония