Пендерецки прехвърля луксозен имот на Полша

Пендерецки прехвърля луксозен имот на Полша

Трудно стопанисва имението

Имението от 18-ти век и градината на Кшищоф Пендерецки, които се намират в Луславице (Малополско войводство), ще бъдат занапред под закрилата на полската държава. Това стана ясно от споразумението, според което Полша ще поеме управлението на скъпия имот. Документът бе подписан в Европейския център на музиката на името на композитора във Варшава от министъра на културата Пьотр Глински, Елжбета и Кшищоф Пендерецки, областния управител на Малополското войводство Витолд Козловски и директора на центъра Адам Балас, съобщава ТVP. Общата площ на имота е повече от 30 хектара.

Пред полската информационна агенция ПАП Кшищоф Пендерецки заяви, че поддържането на парка е твърде голяма тежест за него. 85-годишният композитор е известен не само с музикалните си произведения, но и преклонението си пред природата. Неслучайно в своя Дендрариум той лично е засадил 1 800 вида дървета и храсти. Той и съпругата Елжбета придобиват недвижимия имот, след като го закупуват от частни собственици през 1974г. Къщата датира от 18-ти век, а прилежащите й помещения са от 16-ти век.

Композиторът и съпругата му притежават и Европейския център за музика, разположен върху пет хектара, дарени от Полша. Това е културна институция към Министерството на културата, но управлявана от Малополския регион и прилежащата му Академия. Елжбета и Кшищоф Пендерецки изразиха волята си да продължат дейността на образователния и музикален център и да го разширят с имението и градината. Според министъра на културата, институцията ще се развива и ще изпълнява нови функции, не само музикални, но и свързани с природата.