„Ковънт гардън“ поставя балет за живота на Жаклин дю Пре

„Ковънт гардън“ поставя балет за живота на Жаклин дю Пре

През новия сезон

Балетна постановка, базирана на живота на Жаклин дю Пре, ще представи Кралския балет в Лондон. Това е един най-важните акценти през сезон 2019-20, чиято програмата вече е обявена.

След успеха на балетите си „Джейн Еър“ и „Виктория“, хореографката Кати Марстън ще направи своя дебют на престижната сцена в Кралската опера, след като подробно проучва живота на британската виолончелистка, която умира от множествена склероза през 1987г.

„Мисля, че няма друг толкова страстен артист като Жаклин дю Пре, а Кати е правилният човек да се справи с тази задача," заяви за "Гардиън" артистичният директор на Кралския балет Кевин О'Хеър. „Тя има проницателен стил на разказване на истории и достига до истинските им същности“, допълва той. За да създадат постановката, Марстън и О'Хеър си уговарят среща с бившия съпруг на Дю Пре, диригентът Даниел Баренбойм, за да обсъдят идеята. „Мисля, че го докоснахме с онова, което му разказахме на срещата“, сподели О'Хеър. „А Баренбойм ни отвърна: Да, хайде, направете го!“

Балетната музика е написана от Филип Фийни. Спектакълът предстои да бъде поставен в Кралската опера от 17 февруари до 4 март 2020 година.