Юлия Фишер основава детски оркестър

Юлия Фишер основава детски оркестър

Немската цигуларка

Интересът на младата немска цигуларка Юлия Фишер към музикалното образование нараства с всеки изминал ден. Ето защо 35-годишната музикантка предприема важна стъпка, с която да насърчи таланта у новите поколения. Тя взема решение да положи основите на собствен детски оркестър заедно с приятели от студентските си години- диригентът Йоханес Х. Шахтнер и пианистът Анри Бонами.

Детският симфоничен оркестър /“Kindersinfoniker“/ ще бъде базиран в югозападната част на Мюнхен, където е родена Фишер. В състава му ще попаднат 30 струнни музиканти на възраст от 6 до 14 години.

Прослушванията започват през юли 2019 г., като основен фактор за постъпване в редиците на оркестъра ще бъде способността на детето „да разчита свободно музиката“. Репетициите започват през септември под ръководството на Шахтер, като първите концерти ще се проведат на 13 и 19 декември 2019 година.

„Всяко дете трябва да се научи да свири на инструмент, защото музиката ще му даде чувствителност, отговорност и уважение към „съотборника“ си. Колкото може по-скоро, ние трябва да започнем да възпитаваме тези ценности у децата“, заявява Юлия Фишер.