Отличие за Соня Йончева на Международните оперни награди

Отличие за Соня Йончева на Международните оперни награди

7-мо издание

Българската оперна прима Соня Йончева бе удостоена с отличие от седмото издание на Международните оперни награди, които се организират от престижното английско издание „Opera“. Едно от най-търсените сопрани в света спечели Наградата на читателите на списанието.

„Особено съм щастлива, че това прекрасно признание идва от публиката“, написа изявената оперна певица в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“. „Благодаря ви много на всички, които са гласували за мен в Международните оперни награди!“, допълни тя. Наскоро Соня Йончева покори сцената на Берлинската щатсопер „Унтер ден Линден“, където се превъплъти в образа на Тоска от едноименното произведение на Джакомо Пучини. Спектакълът бе дирижиран от съпруга й Доминго Хиндоян. Отново под неговата палка българката, която очаква второто си дете, ще пее в „Стабат Матер“ от Джоакино Росини в голямата зала „Пиер Булез“ на Парижката филхармония /28 май/. А в Българския културен институт в Берлин бе показан документалния филм на Георги Тошев „Соня Йончева. Sempre Libera”, като предстоят прожекции във Виена и Рим.

В списъка на Международните оперни награди за 2019г. името на Соня Йончева се нарежда сред тези на френско-швейцарското сопрано Марина Виоти /с награда за млади оперни певци/ и легендарното американско сопрано Леонтин Прайс /отличена за цялостно творчество/. Литовското сопрано Асмик Григорян взе наградата в категорията „Най-добра оперна певица“, а американският тенор Чарлз Кастроново – за „Най-добър оперен певец“. В раздела за най-добра продукция отличието отиде при Кшищоф Варликовски за постановката „От мъртвия дом“ от Леош Яначек- спектакъл на „Ковънт Гардън“. Наградата за най-добър оркестров диригент отиде при Марк Албрехт – артистичен директор на Холандската национална опера, а за най-добър оперен режисьор бе избрана британката Кейти Мичъл.

Наградата в категория „Откритие“ бе присъдена на младия руски диригент Максим Емеляничев за албума „Ксеркс“ от Г.Ф. Хендел, издаден от Deutsche Grammophon, а призът за най-добър оперен запис бе спечелен от „Семирамида“ от Росини, дирижирана от Марк Елдър с участието на Даниела Барселона в главната роля, който се появи под знака на Opera Rara.

В категорията „Рецитал“ наградата отиде при баритона Стефан Дегу, съпровождан от ансамбъл „Пигмалион“, за записа на френски репертоар от 18 век, издаден от „Хармония Мунди“. Спектакълът „Краят на играта“ от Дьорд Куртаг, поставен на сцената на Миланския оперен театър „Ла Скала“, бе избран за „Най-добра премиера на годината“, а постановката „Артаксеркс“ от композитора Йохан Адолф Хасе, изиграна на сцената на Пинчгът опера, Австралия, бе удостоена с приз в категорията „Възстановка“.