Отличията „Златно перо“ ще бъдат връчени за 24-та поредна година на тържествена церемония

Отличията „Златно перо“ ще бъдат връчени за 24-та поредна година на тържествена церемония

Официалното награждаване ще се състои на 22-ри май под куполите на „Ларгото“

Всяка година от 1995 година насам престижните отличия „Златно перо“ се присъждат за принос към българската култура и изкуство, като тази година церемонията по награждаването ще отбележи тяхната 24-та годишнина. Инициаторите на наградата „Златно перо“ са музикална агенция „Кантус Фирмус“ и галерия „Макта“ с медийното партньорство на Classic FM радио. Тази година те ще връчат призовете на тържествена церемония, която ще се състои на 22 май от 16:00 ч. под куполите на „Ларгото“ (пл. Независимост) в центъра на София. Сред носителите за 2019 година блестят имената на емблематичния певец Васил Найденов, писателката Здравка Евтимова, актьора Владимир Пенев, феноменалната пианистка Пламена Мангова, изтъкнатия композитор Стефан Димитров, джазмена Ангел Заберски, диригента Юли Дамянов и други изтъкнати творци. Едно от отличията се присъжда на амбициозния екип на Софийската филхармония, по повод 90-годишнината на оркестъра. Като символ на дълбоката признателност на организаторите към приноса на тези творци в сферата на музиката, театъра, литературата, изобразителното изкуство и журналистиката, отличените ще получат изящната брошка във формата на писец, която се изработва от 24-каратово злато.

Програмата на церемонията ще включва изпълнения на някои от артистите – носители на почетния знак, а с Химна на Кирил и Методий началото на церемонията ще дадат звънките гласове на децата от вокална група „Сладки пуканки“ към Националния дворец на децата с худ.ръководител Светлана Струнджева.

Водещ на събитието ще бъде журналистът от Classic FM радио и водещ на радиопредаването „Сутрешно кафе“ Георги Митов – Геми. Събитието е с вход свободен и се провежда в рамките на „Европейски музикален фестивал“ 2019, включен в Календара на културните събития на Столичната община. Съорганизатор на форума е Министерството на културата на Р. България.

Тазгодишната церемония „Златно перо“ се организира с любезното съдействие на „Булстрад Живот Виена Иншурънс Груп“.

По традиция една от наградите „Златно перо“ се определя от слушателите на Classic FM радио чрез гласуване. Желаещите да отправят своята номинация могат да дадат своя вот до 20-ти май чрез обаждане на телефон *7576. Изборът на публиката за носителя на 24-тия почетен знак ще бъде обявен на самата церемония на 22-ри май.

Вижте пълния списък с имената на носителите за 2019 година.

ЗЛАТНО ПЕРО“ 2019 – 24-то ИЗДАНИЕ

1. Стефан Димитров, композитор  

2. Надя Сотирова, директор на Къща музей "Панчо Владигеров", София

3. Ангел Заберски, композитор и пианист

4. Владимир Пенев, актьор

5. Здравка Евтимова, писател

6. Софийска филхармония, по повод 90 години

7. Юли Дамянов, диригент

8. Българска национална телевизия, по повод 60 години

9. Славчо Николов, режисьор

10. Добрина Икономова, певица

11. Красимира Колдамова, примабалерина и балетен педагог  

12. Пламена Мангова, пианистка

13. Мила Георгиева, цигуларка

14. Здрава Каменова, актриса и автор

15. Димитър Косев, диригент и инструменталист

16. Вили Стоянов, тромбонист

17. Лиана Антонова, певица и актриса

18. Светлин Ивелинов, хореограф

19. Васил Найденов, певец

20. Национално музикално училище, по повод 115 години

21. проф. Чавдар Попов,  изкуствовед

22. Арх. Станислав Константинов, архитект

23. Константин Занков, кинооператор

24. Предложение от слушателите на Classic FM радио