„Химията на музиката“ или 12 концерта по мотиви от 12 химични елемента

„Химията на музиката“ или 12 концерта по мотиви от 12 химични елемента

Санктпетербургската филхармония

Това странно заглавие преплита музиката с химията, но препраща и към конкретно събитие, което организира Санктпетербургската филхармония. По този начин оркестърът се вписва в програмата на Международната година на Периодичната таблица на химичните елементи /2019/, която бе посочена от Генералната асамблея на ООН във връзка със 150-годишнината от откриването на Периодичния закон на химичните елементи от руския учен Д.И. Менделеев. На 18 май 2019г., като част от инициативата „Нощ на музеите“, Санктпетербургската филхармония и гостуващи музиканти ще изнесат 12 концерта, които ще започнат от 18ч. и ще приключат след 12 часа, в ранното утро на 19 май. Всеки един от концертите е мислен така, че да бъде съобразен с по един химичен елементи подходящата към него музика, подсказваща „имената и характеристиките на отделните химични елементи“, според организаторите.

Началото ще е посветено на: „Водород – елементът, съставящ основата на звездите“, което мотивира музикантите да представят програмата „Звезден епиграф“. Ще звучи музиката на Джон Уилямс от филмовата поредица „Междузвездни войни“, за която гостува британския диригент Бен Палмър, който ръководи Deutsche Philharmonie Merck и е основател на камерния оркестър Covent Garden Sinfonia. „Скандий - елементът, назован в чест на Скандинавия“ е темата на втория концерт под мотото „Време за пътешестване: маршрут Скандинавия“. В него Санктпетебургската филхармония ще свири „Холберг сюита“ от Едвард Григ, „Тъжен валс“ на Ян Сибелиус и др. Любопитни са и следващите програми, като например тази, която е посветена на изключително важния за живота на Земята елемент Кислород – тя е озаглавена „Време за дишане: хорова алхимия“ и точно заради това ще пее Хорът на Санктпетербургската консерватория. Следват „Злато –време за наслада: ерата на златната класика“ с творби на Моцарт и Чайковски и „Сребро – време за писане на стихове: сребърният век на руската поезия“ с романси на Прокофиев и Рахманинов по стихове на руски поети.

Рано сутринта на 19 май в последните концерти се предвиждат изпълненията на Jazz Philharmonic Orchestra и диригента Кирил Бубякин с композиции на Джордж Гершуин, Коул Портър, Ричард Роджърс и Дизи Гилеспи, разбираемо съобразени с елемента Мед и възхваляващи великите джаз оркестри. А на финала идва ред на„Титан –елементът, наречен в чест на титаните“, който ще бъде озвучен от изпълненията на органиста Евгений Авраменко в програмата „Време за отдаване на почит: органът – титанът сред инструментите“.