Хосе Карерас пред Класик ФМ радио: „Надявам се да бъда на висотата на онова, което публиката ми очаква“

Хосе Карерас пред Класик ФМ радио: „Надявам се да бъда на висотата на онова, което публиката ми очаква“

„Доктор хонорис кауза“ на НМА

„Надявам се да бъда на висотата на онова, което публиката ми очаква“. Това заяви Хосе Карерас в навечерието на прощалния си концерт в София, който предстои на 11 май от 20ч. в зала „Арена Армеец“. В блиц интервю за Класик ФМ радио той изрази задоволството си от гостуването си в България.

Великият тенор е оптимист за бъдещето на операта, което се дължи не само на ценителите на това изкуство, а и на вниманието на новите поколения. „Смятам, че към този момент има огромен интерес. Младите хора посещават все по-често оперните театри, гледат и слушат постановките, както и концертите с класическа музика. Съвсем логично е да се почувстваме поласкани от това“, посочи Карерас. Според него, „ младите хора продължават да изпитват тази страст към музиката и най-вече към оперното изкуство“.

Многобройни са образите, в които се превъплъщава знаменитият тенор – изпълнявал е централните партии в най-известните оперни заглавия в спектакли на всички престижни оперни театри и концертни зали по света. От 1970г., когато дебютира в родната си Барселона, той печели вниманието на публиката и критиката, които не пестят суперлативите си по негов адрес като всепризнат интерпретатор на оперите на Верди и Пучини. А като част от „Тримата тенори“ допринася за достигането на оперното изкуство до най-широк кръг слушатели и го превръща в музикален и културен феномен.

През 1988г. Хосе Карерас успява да се пребори с левкемията, която му е диагностицирана година по-рано. Затова основава фондация на свое име, която финансира изследванията срещу коварното заболяване и поддържа банка от донори на костен мозък. „Всъщност ние във фондацията чрез всички организации за борба с левкемията, които са свързани помежду си по целия свят, със сигурност оказваме съдействие“, подчерта оперната легенда. „Надявам се един ден да можем да направим нещо по-осезаемо, някакъв конкретен проект в София, в България. За нас и за мен в частност ще бъде огромна чест и удоволствие“, допълни той.

Блиц интервюто на Георги Митов-Геми с Хосе Карерас ще откриете в звуковия файл под снимките вляво. То се проведе минути след като оперното величие получи почетното звание „Доктор хонорис кауза“ на Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Испанският оперен певец бе удостоен с високото академично отличие по решение на Академичния съвет на НМА от 22 март 2019г. В словото си Ректорът на ВУЗ-а проф. д-р Димитър Цанев посочи значението и приноса на Карерас като „една от най-влиятелните артистични личности на нашето време, чиито отпечатък в музиката и вокалното изкуство имат смисъл на огромен исторически и културен фундамент за настоящето и бъдещето на изкуството въобще. Като част от цивилизования свят и голямата музикална общност, ние сме израснали и сме формирали критерии, вдъхновени и облагородени от вашето изкуство, от вашия житейски пример, от изключителността на вашата артистична, творческа и хуманитарна кариера“.

От своя страна, Хосе Карерас окачестви този вълнуващ момент като „привилегия и стимул да продължа да полагам усилия, щото моята професия да бъде най-красивата професия в света“. Той си припомни първото гостуване в България през 1980г., когато пристига по повод 50-та годишнина на Николай Гяуров. Световноизвестният оперен изпълнител се обърна към академичната общност, която го посрещна с бурни аплаузи, с думите: „Благодаря на всички вас, че продължавате да полагате усилия, за да може музиката да продължи да съществува и да бъде най-добрия начин за общуване между хората и народите“. В края на церемонията тенорът Росен Ненчев поднесе на Маестро Карерас портрет с неговия лик.

Припомняме ви, че през 2016г. Хосе Карерас бе удостоен и с най-високото държавно отличие на Министерство на културата на Република България – орден „Златен век“ за заслуги в областта на културата и изкуството.