Колчаков: „По-величествена от оратория “Месия” не е написана до днес“

Колчаков: „По-величествена от оратория “Месия” не е написана до днес“

Председателят на Баховото общество в България

„Чувството за хармония между небето, земята, хората и Вселената, което Хендел е усещал в себе си, е изкристализирало в тази музика“. Това сподели в ефира на Класик ФМ радио инж. Георги Колчаков – основател и председател на Баховото общество в България. Повод за думите му е представянето на оратория “Месия” от Георг Фридрих Хендел тази вечер, 8 май 2019г., от 19ч. в Аулата на СУ. Събитието е част от програмата на Европейския музикален фестивал.

„Винаги е приятно да участваш в Европейски музикален фестивал. Всяка година сме благодарни за неговата покана и тази година откликнахме отново и заедно направихме организацията на този концерт“, допълни Колчаков. Той разкри интересни детайли около създаването на творбата. „Първото изпълнение е било в Дъблин, Тъй като англиканската църква не е била напълно съгласна с възгледите на Хендел. Той е бил изключителен познавач на Библията и е съставил един теологичен конструкт, който е достоен и за най-големите теолози от онова време, да не говорим за неговите музикални стойности, които надхвърлят границите на тогавашната музика. До днес по-величествено ораториално произведение не е написано…. Смятало се е, че когато се изпълнява музика , тя е за развлечение. Един от лордовете във висшето общество поздравил Хендел за прекрасното забавление. А композиторът отвърнал: „Щях да се разочаровам, ако бях предизвикал само забавление в публиката. Аз исках да ги направя по –добри“. Това е истинското желание на човека Хендел, който е постигнал това в най-висша степен“.

Оратория „Месия“ ще прозвучи тази вечер с гласовете на Гиргина Гиргинова (сопран), Олга Михайлова – Динова (мецосопран), Пламен Бейков (бас) и на австрийския тенор Виргил Хартингер. Съпроводът е на Камерен смесен хор и фестивален оркестър при фондация „Бахово общество в България“ с диригент и художествен ръководител Йосиф Герджиков. „Името Бахово общество не е случайно. Това е кръг от хора със сродни идеи, обичат барока и до голяма степен са развили възможността си да музицират в този стил“, подчерта Георги Колчаков. А поканата му към публиката гласи: „Заповядайте да се издигнете над ежедневието и да протегнете ръка към възвишената музика на Хендел! Тя ще ви осени с незабравими изживявания“.

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с председателя на Баховото общество в България инж. Георги Колчаков ще откриете в звуковия файл под снимката вляво.