45 млн. лири за нова концертна зала в Единбург

45 млн. лири за нова концертна зала в Единбург

Одобриха проекта

От самото начало имаше спорове, но в края на краищата бе гласувано Единбург да получи нова концертна зала. Проектът, за който бе издадено разрешение за строеж, е на стойност 45 милиона британски лири. Съветниците от Подкомисията за управление на градското развитие гласуваха с шест на четири гласа в полза на сградата Impact Centre, който ще бъде преименуван на Dunard Center и подкрепен от Кралската банка на Шотландия. Това ще бъде и първият нов концертен комплекс в Единбург от 100 години насам. С капацитет от 1000 места и камерна зала с 200 места, звукозаписни студия и конферентни пространства, центърът ще се превърне в дом на Шотландския камерен оркестър и ще бъде домакин на представления на Единбургския фестивал.

Противниците на проекта считат, че той не отговаря на политиката за планиране, както и че залата е твърде голяма и трябва да се разположи на друго място. Председателят на Общинския съвет Адам МакВей обаче е на друго мнение: „Това е изключително вълнуващо време и сега, когато проектът има разрешение за строеж, може да продължи напред. Нищо от това не би било възможно без нашата амбициозна управа или щедростта на филантропи като Карол Григор (от фонда на Dunard). Заедно, ние отваряме вълнуваща нова глава във вече процъфтяващата културна сцена на Единбург, за да помогнем на повече наши жители да участват и да се наслаждават на изкуствата".

Решението за построяването на нова концертна зала бе везто в деня, в който бе образувана групата “Гражданин”, която протестира срещу свръхразвитието на Единбург. Според нейните поддръжници, трябва да се „работи за преосмисляне на града като устойчиво място за живеене на хората, социална справедливост и равенство, а не просто пространство за потребление и печалба. Време е за радикално преосмисляне на икономиката на града, водена от нейните граждани“. Идеята е градът да бъде защитен от нежелано развитие, приватизация или прекомерен туризъм.