Елина Гаранча зарежда със “Слънце и живот”

Нов албум на 10 май 2019г.

Известното мецосопрано Елина Гаранча обяви датата на излизане на новия й звукозаписен проект. Той ще носи заглавието “Sol y vida” /”Слънце и живот”/ и ще се появи на световния музикален пазар на 10 май 2019г. Това е 17-тия самостоятелен албум на латвийската оперна прима, издаден под знака на Дойче Грамофон.

Гаранча обещава лятно настроение с изключително колоритен репертоар, съсредоточен до голяма степен около темите за любовта и живота. От танго и латиноамерикански традиционни песни до италианска романтика, тя рисува живи картини чрез музиката, като въздейства не само емоционално, но и мелодично. “Този нов албум е моят музикален поклон към хората, които живеят под южното небе, и към красотата и разнообразието на техния начин на живот”, споделя 42-годишното мецосопрано.

Емблематичната “Granada”, композирана от Агустин Лара, е записана с перкусионен акомпанимент. Характерната за Чили “Gracias a la vida” звучи със страст и кадифени вокали. Испаноезични песни като “La Llorona”, “El día que me querias” се редуват с популярните италиански неаполитански песни “Marechiare,” “Non ti scordar di me”, “Non t’amo più”, “Torna e Surriento” и “Core ‘ngrato.” В албума присъства и прочутия романс “No puede ser” от сарсуелата “La Tabernera del Puerto” от Пабло Соросабал. Гаранча не пропуска и Пиацола, като изпълнява бурно и с жар “Yo soy Maria” от “Мария от Буенос Айрес”, а емоционалната поанта на албума поставя прочутата песен “Brazil”.

Талантливата латвийка записа албума с маестро Карел Марк-Чичон, с когото работи за трети път. Богатата оркестрация и съпровод под негово ръководство са осъществени от Филхармоничния оркестър на Гран Канария. В диска се включва и испанският китарист и композитор Хосе Мария Галярдо дел Рей.

Разнообразието на репертоара е съчетано с изразителната гъвкавост на Елина Гаранча. С нейния жив и ослепително ясен тон, тя вдъхва енергия във всеки нюанс на живота и любовта, разкривайки своята изключителна техника и умелост във виртуозните пасажи, като използва своя резониращ, тъмен тембър и красноречива музикалност в лиричните моменти. Самата Гаранча неведнъж е споделяла за начините, по които гласът й се е променял в хода на кариерата й, отбелязвайки, че сега той е станал „по-тъмен, по-солиден и по-кръгъл“, както и „по-женствен и сладострастен“.

През май Елина Гаранча е подготвила няколко концертни изяви със Северно-немския филхармоничен радиооркестър /NDR Radio Philharmonic/, а през юни й предстои концерт в Карнеги хол.