Григор Паликаров: „Представям си какво могат да направят 32 ръце на 8 рояла!“

Григор Паликаров: „Представям си какво могат да направят 32 ръце на 8 рояла!“

32 ръце на 8 рояла!“

Макар и все още далечна, възможността да видим и слушаме осем рояла на една сцена изглежда твърде интересна. През ноември тази година 16 пианисти ще пристигнат у нас за концерти в четири града - Пловдив, София, Велико Търново и Варна. На всеки от осемте рояла ще свирят по двама пианисти, което вече изисква и ръководната палка на диригента. В България ще гостува Ансамбълът на Томислав Байнов– именитият български пианист, който повече от 30 години живее и работи в Германия. През 1989г. той създаде своя Клавирен ансамбъл „Байнов“, защото както самият той е казвал,„исках да видя много рояли на сцената и да чуя пълния обемен оркестрален звук на инструментите“. Диригентът, поканен да обедини всички тези музиканти, е Григор Паликаров, според когото „обединител е необходим“, когато става дума за 8 рояла, 16 души и 32 ръце.

„Трябва да кажем, че Ансамбълът се събира, без преувеличение, от целия свят - минавайки от Канада на Запад, до Япония на Изток, през Русия, Германия, Италия, Филипините, Хонконг и къде ли още не. И всички тези хора ще се съберат в един момент, явно заразени от една обща идея. Те имат опит с такъв тип музициране, тъй като роялът сам по себе си е многогласен инструмент и от времето на Класиката той се използва като състезание с оркестър, затова и самата дума „концерт“ е от там“, разказва Григор Паликаров. „Аз си представям какво могат да направят 32 ръце на 8 рояла! И тука вече ще бъде работата на Томислав Байнов и моята – да се постигне баланс, да се постигне разнообразие в тембъра, доколкото това е възможно, защото все пак работим с един вид тембър. Но, доброто туше позволява възможности, а пък всички участници в ансамбъла са доказани пианисти. Така че, аз очаквам да имам един доста добре подготвен продукт, в който да трябва да се полагат финални щрихи – така си го представям“, допълва диригентът.

Какво ще слушаме? „Част от произведенията са си чисто оркестрови, те са писани за оркестър и са преработени“, прояснява Григор Паликаров. Неговата диригентска роля при всички случаи ще е необходима, най-малкото за изпълнението на „Семирамида“ от Росини в оригиналната клавирна преработка на Карел Черни. „Има Вагнер – „Полетът на валкюрите“, „Кармина Бурана“ на Орф и други популярни за публиката произведения, които са преработени от различни колеги на Томислав Байнов, включително и от него, т.е. тук вече има не аранжорска работа, а чисто композиционна. Някои са написани директно за ансамбъла и ще бъдат непознати дори и за мене –те са създадени като произведения за 16 изпълнители на 8 рояла“. Най-важната задача в „Концерт на 8 рояла“ е да се наподобят всички цветове на оркестъра, разполагайки само с еднородни инструменти, макар и доста на брой. „Ако е постигнато, ще бъде нещо много интересно и невидяно досега!“, възкликва Григор Паликаров, защото извън ефектната гледна точка от събирането на 8 рояла и свирещите на тях 16 души, истински професионален интерес е да чуеш някои познати произведения, а и други съвсем нови. За тези концерти в България ще се внесат рояли от чужбина, които ще пътуват до четирите града, които далеч не са избрани случайно – това са четирите финалиста в надпреварата за Европейска столица на културата 2019г.

Цялото интервю на Юра Трошанова с Григор Паликаров, може да чуете под снимката вляво!