Предстои 4-ти Международен Великденски Хоров Фестивал в София

Предстои 4-ти Международен Великденски Хоров Фестивал в София

5 май, от 11 и от 19ч, Аула на СУ

За четвърта поредна година ще се състои „Международен Великденски Хоров Фестивал”. Организатори на събитието са Орденът на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България и Кантус Фирмус. Фестивалът ще се състои на 5 май 2019 г. в Аулата на Софийския университет, а входът ще бъде свободен.

Фестивалът ще се проведе в две части - от 11.00ч. и от 19.00ч. На откриването ще прозвучат изпълнения на Софийски камерен хор „Васил Арнаудов“ с диригент проф. Теодора Павлович . В концерта-матине ще се включат и две детски хорови формации, които пристигат от Гърция – Детски хор от остров Корфу, дирижиран от проф. Кристина Калиариду и Детски хор “Rosarte“ с диригент Рози Мастросавва.  

Специално за фестивала Дамският хор „Проф. Георги Димитров“, дирижиран от Весела Пастърмаджиева, ще събере съставите си от София и Ямбол. Те ще пеят в рамките на вечерния концерт, а след тях ще извисят гласове хористите от Академичния камерен хор “Gaudeamus“ с диригент доц. Весела Гелева. Финалът ще постави Смесеният хор “San Giacomo“ на Община Керкира, Гърция, който е дирижиран от българина Антоний Иванов. Той е възпитаник на проф. Васил Арнаудов и ръководи състава от 1997г.

 „Това е едно културно събитие, в което всеки ще се почувства щастлив, тъй като ще се срещне с хорови изпълнения не само от България, голяма част от които са непознати”, заяви Румен Ралчев – Велик приор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим – Велик приорат България. В ефира на Класик ФМ радио той изрази задоволство от взаимното сътрудничество в организационния екип, но и от „помощта, която ни оказва обществеността с присъствието на много заинтересовани хора. Вече има запалени почитатели на нашия фестивал, които питат непрекъснато за него. Винаги залата е пълна и това е нашето удовлетворение". По думите му, „колкото и да изглежда парадоксално, освен с фехтовка, тактика и физически упражнения, тамплиерите са имали специални часове по музика, пеене и танци. Така са развивали и другото мозъчно полукълбо, за да има една по-хармонично развита личност, която ражда повече идеи, отколкото тясно специализираната бойна машина". 

Проф. Теодора Павлович, която е артистичен директор и програматор на „Международен Великденски Хоров Фестивал”, коментира, че общо 100 деца ще се включат в първия концерт. „Всички хорови състави по регламент са молени и те приемат с удоволствие да изпълняват само християнска музика – от грегориански хорал до госпъл и спиричуъл", каза тя. „Великолепна е идеята да стане този празник - да се съберат хорове с високо артистично ниво, които да могат да представят съответната култура. Идеята е най-вече за връзката между трите християнски религии, като отдавна трябваше да полагаме повече усилия в тази сфера, тъй като особено в съвременния свят това е важно. Християните трябва де се обединят и подкрепят”, добави проф. Теодора Павлович.

Чуйте подробности за събитието от интервютата на Георги Митов-Геми в звуковите файлове под снимките вляво.

Можете да разгледате програмата на фестивала ТУК

Посетете 4-тото издание на „Международен Великденски Хоров Фестивал“ – 5 май 2019 г., Аулата на Софийския университет. Вход свободен!