Възстановиха бюст-паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина в София

Възстановиха бюст-паметника на Панчо Владигеров в Борисовата градина в София

Борисовата градина в София

През 2018 г. бе създаден Инициативен комитет за възстановяването на откраднатия преди години от Борисовата градина бюст-паметник на Панчо Владигеров. В комитета се включиха наследниците на композитора и представители на образователни, творчески и културни институции в България - Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, Националното музикално училище „Любомир Пипков”, Съюзът на българските композитори, Съюзът на българските музикални и танцови дейци, Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК), Софийска филхармония, Къща музей „Панчо Владигеров” – София, Фондация „Духовно наследство на Панчо Владигеров” и Фондация „Панчо Владигеров”. Комитетът внесе предложение и получи одобрението на Столичния общински съвет за повторното изграждане на паметника, като Столична община отпусна средства за финансирането.

Така на 22 април 2019г. се проведе дългоочакваното събитие - на Алеята на безсмъртните (до Лятната естрада) в Борисовата градина бе възстановен бюст-паметника на Панчо Владигеров. Проявата стана част от Националната програма за честване на 120-тата годишнина от рождението на големия български композитор.

В откриването взе участие кметът на София Йорданка Фандъкова. „По този начин със запазването и предаването на паметта ние изграждаме и запазваме духовните основи на града ни и на нацията, особено за младите хора. Няма как когато се разхождат абсолютно непринудено и видят тези поддържани паметници, да не трепне пламъчето на патриотизма, на вдъхновението. Когато става въпрос за талантливи хора от световна величина, те при всички случаи вдъхновяват младите хора да творят. За мен е показателно, че една добра кауза може да обедини всички и трябва да обедини всички. Резултат е възстановяването на този знаков паметник точно по конкретния повод-  достойното отбелязване на годишнината”, заяви столичният градоначалник.

Тържествената проява по възстановяване на бюст-паметника на Панчо Владигеров бе удостоена с присъствието на доц. д-р Тодор Чобанов, заместник-кмет на Столична община по направление „Култура, образование, спорт и превенция на зависимости", който специално за Класик ФМ радио сподели своите виждания за съхраняването на духовността в градска среда. „Години наред търсихме вариант да възстановим бюста на Панчо Владигеров и чист късмет, стечение на обстоятелствата, че около 120-годишнината беше открит един такъв.  Тук ставаше въпрос да намерим оригинал или копие от оригинала, от който да свалим тази отливка", каза той. „Това е място, където младите хора формират своя светоглед, формират се като личности. Хиляди деца и родители минават всеки ден от тук. Виждайки ги,  те стават примери за тях. Днес на световната музикална сцена има десетки българи, които са композитори, концертмайстори, оперни певци, хора с огромен талант и може би над всички тях се извисява с невероятния си талант Панчо Владигеров. Той е не просто български, а европейски и световен творец, композитор и музикален педагог, вдъхновил поколения творци по пътя на това велико изкуство- музиката", допълни доц.Чобанов.

Автор на оригиналния бюст е скулпторът Тодор Първанов. Той го създава през 50-те години на миналия век, като Панчо Владигеров лично му позира за него. Паметникът е поставен в Борисовата градина през 1987/1988 г. по повод 10-годишнината от смъртта на композитора. За щастие, преди години дъщерята на скулптора - Олга Първанова, дарява копие на Съюза на българските композитори, което и до днес се съхранява там. След откриването на това единствено запазено копие на оригиналния бюст, с цялостното му възстановяване се заема скулпторът-реставратор Марин Марков. Неговият екип изработва новата отливка, почиства съществуващия мраморен постамент, възстановява надписите и извършва цялостния монтаж на паметника, така че да върне оригиналната му визия и блясък. За съзидателното и духовното разговаряхме с Марин Марков, който разкри, че е слушал музиката на Владигеров, докато претворява бюста. „Това е много важна част от изграждането на едно общество. Културата е надстройката, която дава пълнежа и осмисля обществото. Без нея няма развитие, всеки си остава в тесните граници на своята професия. Би трябвало да имаме повече свободни композиции в парковете, а не само бюстове. Трябва да се смени мисленето – да поставим духа над материалното. Много често се вкопчваме в материалното и не усещаме, че другото е много по-важно. Без дух няма живот, а само живуркане", подчерта Марков.

Трепетът на цялата музикална общественост, която се събра близо до Лятната естрада в Борисовата градина, по откриването на бюст-паметник на Панчо Владигеров, беше изключителен. Най-вече това се отнасяше за наследниците на големия български композитор. По думите на Панчо Владигеров-внук, „това е огромна емоция и вълнуващо радостно чувство, което не може да се опише...Надяваме се, че в бъдеще ще има някаква гражданска съзнателност поне тези неща да не се пипат, но ще видим“.