Стилиян Киров – отново награден от Фондация “Шолти”

Стилиян Киров – отново награден от Фондация “Шолти”

Сред топ 10

Младият български диригент Стилиян Киров ще получи още веднъж наградата „Помощ за кариерата”, която се връчва от Фондацията на сър Дьорд Шолти. Американската организация, кръстена на изтъкнатия маестро, обяви имената на носителите на престижното отличие за 2019г., което подкрепя тяхната професионална дейност. Стилиян Киров е единственият българин сред 10-те отличени млади диригенти, които работят в САЩ и чужбина и ръководят оркестрови състави в Калифорния, Илинойс, Мисури, Ню Джърси, Пенсилвания, Тексас, Тенеси, Юта, Вашингтон, Уайоминг, както и в Бразилия и Канада.

“Бъдещето на класическата музика наистина е ярко”, заяви Пени ван Хорн, която е председател на фондацията. “Всяка година получаваме кандидатури от цял свят, което показва необходимостта от организация като нашата. Вълнуващо е да научите за нови таланти и да наблюдавате израстването на някои предишни носители на отличието”, допълни тя. По думите й, тази година има както диригенти, които за първи път ще бъдат удостоени с наградата, така и доказали се музиканти, които заслужават допълнителна подкрепа за своето развитие. От 2004г. насам Фондация “Шолти” е раздала 78 отличия.

Припомняме ви, че през 2016г. и 2017г. Киров стана носител на наградата „Помощ за кариерата”. 34-годишният българин работи като музикален директор на Илинойската филхармония, „Симфония в до” (Ню Джърси) и Симфоничният оркестър на Бейкърсфийлд (Калифорния). След първия си голям концерт в България през януари 2019г., младият маестро получи положителни отзиви от музикалната критика зад Океана. “С изпълнението на Втората симфония на Рахманинов, Киров показа себе си като първокласен диригент. От мрачното начало до радостната кода в края, едночасовото произведение се разгръщаше като на един дъх, безпроблемно, логично, с идеални темпа. Киров държеше здраво финала, който беше вълнуващ и ликуващ, но без да бъде силен и шумен. Той гарантира, че големите мелодии, както и основната тема, ще получат дължимото им внимание”. Това написа “Chicago classical review”, след концерта на 16 март с Илинойската филхармония.

Няколко дни по-рано Стилиян Киров се включи в седмичното предаване за популяризиране на класическата музика “Хармония”, излъчвано в ефира на бразилския телевизионен канал “Реде Минас”. Заедно с колегите си Фабио Мешети, Арнон Оливейра и Мигел Кампос Нето, той разкри подробности за своя път в музиката и за сложното, но и красиво изкуство на дирижирането.