Неманя Радулович ще дебютира на BBC Proms това лято

И на 23 юни в София

Името на известния сръбски цигулар Неманя Радулович, когото очакваме на 23 юни 2019г. в България, за първи път влиза в програмата на мащабния британски фестивал BBC Proms. Той ще свири със Симфоничния оркестър на Борнмът и главния диригент на английския състав Кирил Карабиц. И двете основни фигури в този концерт –солистът и диригентът, са музиканти от бившите социалистически страни, успели да постигнат в кариерата си много сериозно международно признание. Неманя Радулович е роден в град Ниш през 1985г., а Кирил Карабиц се ражда в украинската столица Киев през 1976г. Радулович е музикант, напуснал Сърбия твърде рано – едва на 14-годишна възраст, по време на поредния военен конфликт в бивша Югославия и бомбардировките над страната от 1999г. След престоя си в Германия, той се премества във Франция, където живее и до днес, и където е учил в Парижката консерватория при Патрис Фонтанароза. Карабиц по-скоро е австрийски и немски възпитаник, въпреки че днес дирижира основно във Великобритания – напуснал е Украйна на 19 години, за да учи във Виенския университет, а след това се е усъвършенствал в Щутгарт при прочутия Хелмут Рилинг в неговата Международна Бахова академия. Кирил Карабиц дирижира за първи път на фестивала BBC Proms още преди десет години, докато за Неманя Радулович дебютът тепърва предстои.

В лондонската Royal Albert Hall на 21 юли 2019г. Неманя Радулович ще изпълни Концерт за цигулка и оркестър от Самюел Барбър, написан през 1939г. „Развълнуван съм, че ще дебютирам на BBC Proms това лято, заедно със Симфоничния оркестър на Борнмът и Кирил Карабиц на сцената на Royal Albert Hall – казва Неманя Радулович – За първи път свирих Цигулковия концерт на Барбър с Кирил и оркестъра, когато бях техен резидентен артист през сезон 2016-2017г. и сега с нетърпение очаквам да го направим отново през юли“. След изпълненията на Радулович, които той изнесе тогава с оркестъра в английските градове Пул и Екситър, The Telegraph го описа като „изгряваща звезда“, чието „изпълнение на концерта на Барбър е нещо различно“. В програмата на фестивала BBC Proms 2019, освен присъствието на своя ярък солист – цигулар, Симфоничният оркестър на Борнмът ще отбележи и 100-годишнината от създаването на оркестровата сюита „Планетите“ от Густав Холст. Ще бъде включена и композицията на Джон Адамс „Short Ride in a Fast Machine“ от 1986г., тъй като именно това е ансамбълът, който даде на Великобритания и Лондон премиерите на тази известна творба още през 1988г., когато главен диригент беше Андрю Литън.

На видеото под снимките вляво, може да видите как Неманя Радулович и Кирил Карабиц /на пианото/ свирят фрагмент от I част на Концерта за цигулка от Барбър, в почивката на репетиция с оркестъра през 2017г.