Световноизвестни солисти гостуват в „Европейски музикален фестивал“ с Тройния концерт от Бетовен

Световноизвестни солисти гостуват в „Европейски музикален фестивал“ с Тройния концерт от Бетовен

Пламена Мангова, Антон Бараховски и Кирил Злотников ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио под диригентството на Лучано Ди Мартино

Световноизвестните солисти Пламена Мангова, Антон Бараховски и Кирил Злотников ще се съберат за първи път на една сцена в „Европейски музикален фестивал“ 2019 за изпълнение на мащабния Троен концерт оп. 56 от Лудвиг ван Бетовен. Забележителната творба за пиано, цигулка, виолончело и оркестър е рядко изпълняван шедьовър, който поставя високи изисквания към целия музикантски състав. Гостуващите изпълнители ще си партнират с Оркестъра на Класик ФМ радио, а на диригентския пулт ще застане маестро Лучано ди Мартино. Събитието е един от „гвоздеите“ на фестивала, който и тази година е част от Календара на културните събития на Столичната община и съорганизатор Министерството на културата. Освен с Тройния концерт, публиката ще има възможност да чуе всеки от солистите и в индивидуални пиеси. Музиката на П. И. Чайковски (Мелодия, Валс-скерцо и Вариации „Рококо“) и Ференц Лист (Унгарска фантазия) допълва стилната програма, която ще бъде представена на 23 април в зала „България“ от 19:30 ч. Концертът се организира с партньорството на Софийската филхармония.

Всеки един от гостуващите за проекта забележителни музиканти има завидна кариера като солист и камерен изпълнител. Феноменалната пианистка Пламена Мангова, която през 2007 година спечели втора награда от престижния конкурс „Кралица Елизабет“ в Брюксел, е свирила с редица големи оркестри, сред които Ротердамската филхармония, Филхармоничния оркестър на Френското радио, Националният оркестър на Белгия, Филхармонията на Би Би Си, Английският камерен оркестър и много други. Тя често работи с диригенти като сър Колин Дейвис, Яп ван Зведен, Дмитрий Юровский, Жан-Жак Канторов, Жан-Клод Казадесю, Владимир Федосеев, Леонард Слаткин и др. Като камерен изпълнител Пламена Мангова свири с артисти от класата на Мария Жоао Пиреш, Борис Березовски, Огюстен Дюме, Жан Ванг, Александър Князев, квартет Изаи, Алексей Огринчук, Михаела Мартин, Франс Хелмерсон и др. Пламена е учила в България, при Марина Капацинская в НМА „Проф. Панчо Владигеров“, а също във Висшето музикално училище „Кралица София“ в Мадрид при Дмитрий Башкиров и с Абдел Рахман Ел Баша в Музикалния колеж „Кралица Елизабет“ в Белгия. През сезон 2019/2020 предстои дебют на Пламена Мангова в „Карнеги Хол“ в Ню Йорк.

Антон Бараховски e първи концертмайстор на Симфоничния оркестър на Баварското радио в Мюнхен от 2009 г. „Цигулар, изпреварил времето си“ - така го нарича в своя рецензия „Вашингтон Поуст“ по повод дебютния му рецитал в „Кенеди център“ през 1998 година. Антон Бараховски концертира като солист с най-големите оркестри по света, свири като камерен изпълнител и изнася множество рецитали в Европа, САЩ, Русия и Арабските страни. Българската публика го познава от гостуването му през 2011 година в цикъла „Концертмайсторите“, когато той осъществи забележителна интерпретация на Концерта за цигулка от Й. Брамс с Оркестъра на Класик ФМ радио. Роден в град Новосибирск, той дебютира още в детска възраст като солист на Новосибирската филхармония под диригентството на Арнолд Кац, който става важна фигура в живота на младия цигулар. Талантливият младеж продължава обучението си в Хамбургското висше училище за музика и театър, а по-късно и в „Джулиард скул“ - Ню Йорк под ръководството на легендарната Дороти Дилей. Лауреат е на Международния конкурс „Чайковски” в Москва, Международния конкурс за цигулари „Йоахим” в Хановер, Общоруския конкурс за цигулари, Международния радио-конкурс в Прага и Международния конкурс в Пекин. Антон Бараховски e изнасял рецитали на най-престижните концертни сцени по света: „Уигмор хол“ в Лондон, „Карнеги хол“ и „Линкълн център“ в Ню Йорк, „Кенеди център“ във Вашингтон, Катедралата "Св. Петър" в Рим (свирил е пред папа Йоан Павел II), Opera City Hall в Токио, както и в Берлин, Мюнхен, Хановер, Хамбург, Дрезден, Прага, Милано, Женева, Мексико Сити и Пекин. Свирил е също в много руски градове, включително и в Голямата зала на Московската консерватория и Филхармонията на Санкт Петербург.

Виолончелистът Кирил Злотников ще свири за първи път на българска сцена. Той е роден в Минск и постъпва в Държавната музикална академия в Беларус, където учи при проф. Владимир Перлин, а по-късно завършва музикалното си образование под ръководството на проф. Майкъл Хомицер в Академията „Рубин“ в Ерусалим. Като студент, Злотников участва в майсторски класове на изтъкнатите музиканти Исак Щерн, Йо-Йо Ма, Наталия Гутман, Борис Пергаменшчиков, Алдо Парисот и Дьорд Куртаг. През 1991 г. Кирил Злотников получава стипендия за музикални постижения от Американско-израелската „Фондация за култура“. Спечелил е награди в много състезания, включително конкурса „Клермон“, конкурса „Браун-Роджър Сигъл“ и др. Злотников е основател на един от най-динамичните и успешни ансамбли от млади музиканти - "Йерусалим“ квартет. Съставът изнася концерти по целия свят и се превръщат във водещ квартет на Израел. От 2002 г. „Йерусалим“ квартет записва изключително за фирмата „Хармония Мунди“. Наред с неговата активност в камерната музика, Кирил Злотников свири като солист с международно признати оркестри като Израелската филхармония, Симфоничния оркестър на Йерусалим, Симфоничния оркестър "Лудвигсбург", оркестър Гулбенкиян, Оркестър „Divan“ и „Йерусалим Камерата“. Свири под палката на известни диригенти, сред които Даниел Баренбойм, Зубин Мета, Пиер Булез, Лорънс Фостър и Ашер Фиш. Кирил Злотников свири на виолончело от лютиера Серджо Пересон от 1970 г., предоставено му от маестро Баренбойм. Този инструмент е любимото виолончело на покойната съпруга на Баренбойм - прочутата челистка Жаклин дьо Пре. Друг от инструментите, на които свири Злотников – виолончело от 1743 г. от Дж. Б. Гуаданини, е предоставен от Американско-израелската „Фондация за култура“.

Билетите за концерта „Солисти от световните сцени“ са в продажба на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com