Спасиха органа в Катедралата „Нотр Дам” в Париж

Чудо!

Париж и светът остават шокирани от пожара, който опустоши Катедралата „Нотр Дам” във френската столица. Емоцията е особено голяма сред музикантите и по-конкретно, сред органистите, които бяха разтревожени за състоянието на големия орган в „Парижката Света Богородица”, който бе реставриран за последен път през 2014 г.

След като увери медиите, че огънят е напълно потушен, заместник-кметът на Париж Емануел Грегоар  заяви, че историческият орган на готическата катедрала, построена между 1163 и 1345г., е оцелял след пожара. Става дума за уникалният инструмент с 8000 тръби, конструиран през 1730 г. от Франсоа Тиери. Първоначално броят на тръбите е бил наполовина, но е удвоен през 1860 г. от Аристид Кавайе- Кол и запазен до наши дни.

Органистите на катедралата Оливие Латри, Филип Лефевр и Венсан Дюбоа прекарват една безсънна нощ. „Противно на слуховете, които се разпространиха, великият орган е априори спасен. Има известни водни количества, които са се натрупали от ляво и дясно, но нищо драматично. Шпилтишът и тръбите са спасени ... Това е чудо”, споделя Венсан Дюбоа. „Цяла нощ бях в контакт с колегите си Оливие Латри и Филип Лефевр и не можем да повярваме. Това е станало благодарение на каменната плоча, която свързва двете кули, спасили инструмента – там няма таван. Водата, излята от пожарникарите, се е разляла от двете страни и не е паднала върху мануалите и педалиерата. Въпреки това, ако има нанесени щети, ще бъде необходимо да разглобим органа и ще трябва да намерим работилница, достатъчно голяма, за да го приютим. Няма нищо подобно в Париж. Предизвикателството е да се знае много бързо дали ключовите части от устройството на инструмента ще издържат на водата и разтопеното олово от някои тръби. Органът на хористите също не е горял, но въпреки това е бил напълно обливан с вода. Ще трябва да видим какво ще остане от него ... Нужно е да изчакаме години, преди да можем да свирим на този инструмент отново, но най-важното е, че не са били изпепелени. Ще положим усилия и ще се мобилизираме за неговата реставрация, след като бъдат направени внимателно проучения”, допълни Дюбоа.

Тази вечер органистът на Катедралата „Нотр дам” Оливие Латри ще свири в Дрезден в съпровод на Дрезденската филхармония. Всички средства от концерта ще бъдат дарени за реставрацията на този символ на световната архитектура и изкуство.

„Ние, музикантите от Дрезденската филхармония, сме дълбоко разтърсени от унищожаването на големи части от катедралата Нотр Дам в Париж. Едва ли някоя друга сграда в Европа представлява по такъв начин нашата западна културна традиция. Оливие Латри, който откри новия орган в концертната ни зала през 2017 г., е известен на нас и на нашата публика като отличен изпълнител. Ето защо за нас е важно да дарим приходите от концерта за реконструкцията на катедралата, като по този начин изпратим знак на състрадание и солидарност”, посочи председателят на оркестровия съвет на Дрезденската филхармония Петер Конрад.