100 ударни инструмента на сцената на зала „България“ за детския концерт „Музикално пътешествие“

100 ударни инструмента на сцената на зала „България“ за детския концерт „Музикално пътешествие“

На 19 април от 11 ч. в програмата на „Европейски музикален фестивал“

100 ударни инструмента ще бъдат използвани за детския концерт „Музикално пътешествие“ от програмата на „Европейски музикален фестивал“ на 19 април от 11 ч. в зала „България“. Събитието ще запознае малките слушатели с богатството и разнообразието на най-голямата група музикални инструменти – ударните. Основна част от програмата заема атрактивната образователна пиеса „Музикално пътешествие“, композирана от създателя на перкусионната школа в България – проф. доктор Добри Палиев. Чрез нея децата ще научат кои са основните групи ударни инструменти и какъв е техният звук. „Пътешествието“ се представя от талантливите младежи от ансамбъл „Палиев Спаркълс“ и дуо „Малетс“, които са възпитаници на Националното музикално училище „Л. Пипков“, а техни преподаватели са дъщерите на професор Палиев -Мария и Искра Палиеви. Всяко дете на концерта ще получи специална книжка, която ще допълни знанията, придобити на концерта. Водещи на събитието ще бъдат известният артист от Музикалния театър Александър Мутафчийски и деветокласничката от музикалното училище Алекса Атанасова. За трета поредна година „Европейски музикален фестивал“ организира образователни концерти за деца, които имат огромен успех. Представленията „Петя и вълкът“ през 2017 г. и „Приключенията на Пер Гинт“ през 2018 г. бяха посетени от стотици ученици от столицата. Деветнадесетото издание на фестивала тази година се провежда като част от Календара на културните събития на Столичната община, а съорганизатор е Министерството на културата.

Добри Палиев е роден в Перник през 1928 г. Започва да свири на акордеон, по-късно и на тромпет в ученическия ансамбъл „Джазът на амбициозните“ в Шумен, където се премества семейството. Един ден, когато перкусионистът на състава отсъства, Добри хваща палките, сяда на барабаните и повече не става от това място. По примера на брат си – Отокар Палиев, който е цигулар и един от създателите на камерния ансамбъл „Софийски солисти“, Добри постъпва в Музикалната академия. По това време се е свирело само на тимпани и малък барабан. Сам започва да се обучава на пластинковите инструменти ксилофон и маримба. Закупува първия вибрафон в България и толкова се влюбва в него, че разработва цяла школа за този инструмент. Добри Палиев е новатор и търси най-доброто за ударните инструменти, а поради липса на обучени преподаватели в България, сам достига до начините на изпълнение на различните инструменти и разработва своя методика, която дава началото на школата по ударни инструменти у нас. По настоящем неговата преподавателска традиция продължават дъщерите му Мария и Искра Палиеви.

„Музикално пътешествие“ се ражда като приказка за приспиване по време на следобедния сън на четиримата внуци на проф. Добри Палиев, които днес също се занимават професионално с ударни инструменти. Първи изпълнители на приказката са музикантите от перкусионен ансамбъл „Полиритмия", създаден от Добри Палиев през 1976 г. А по подобие на „Полиритмия“, преди 5 години Искра Палиева създава „Палиев спаркълс“, включващ Алекса Атанасова, Александър Иванов, Боян Боков, Боян Манолов, Константин Куртев, Калоян Минчев и Сара Чакърова. Младите музиканти, заедно с „Дуо Малетс“, в което участват Анастас Паев и Александър Иванов, ръководени от Мария Палиева, ще пресъздадат увлекателната история на сцената на зала „България“ на 19 април. В програмата ще прозвучат още няколко композиции, представящи ударните инструменти като „Дяволски танц“ от Д. Палиев, „Танц на барабаните“ от Дж. Кошински, „Тракийско настроение“ от Г. Минчев, няколко пиеси от Е. Копецки, и популярната миниатюра на Римски-Корсаков „Полетът на бръмбара“. „Концертът е подходящ за всички – от 4 до 99 години“, отправя покана Мария Палиева.

Билетите за концерта „Музикално пътешествие“, който се реализира и с партньорството на Софийската филхармония, се продават на касата на „Кантус Фирмус“ в зала „България“ и онлайн на www.ticketsbg.com.