Българин спасява спектакъла “Отело” с Берлинските филхармоници

Българин спасява спектакъла “Отело” с Берлинските филхармоници

Владимир Стоянов

Новата продукция на операта “ Отело” от Джузепе Верди, която бе представена за първи път на 13 април по време на Великденския фестивал в Баден-Баден, все пак се проведе. Поради заболяване на баритона Лука Салси, спектакълът можеше да отпадне от програмата, но българският оперен певец Владимир Стоянов бе уговорен да замени италианския си колега. За целта той влезе в ролята на Яго и се превърна във втория наш изпълнител на сцената, тъй като в образа на Дездемона се превъплъти оперната прима Соня Йончева. За главната роля бе избран Стюарт Скелтън. Спектакълът на Робърт Уилсън ще се играе до 22 април в рамките на фестивала, а съпроводът на Берлинската филхармония в него ще бъде дирижиран от Зубин Мета.

Владимир Стоянов е един от най-добрите Вердиеви интерпретатори. Играл е в произведения на италианския маестро на сцените на Миланския оперен театър “Ла Скала”, Метрополитън опера- Ню Йорк, Щатсопер “Унтер ден Линден” в Берлин и Ковънт Гардън – Лондон. Владимир Стоянов се изяви под палката на Зубин Мета в ролята на Риголето от едноименната опера на Джузепе Верди на сцената във Флоренция през 2016г., което си спомня като “прекрасно и незабравимо преживяване”, както споделя българския баритон. Пред Operawire той посочва, че “създаването на музика с музикант от този калибър е невероятно удовлетворяващо и приятно”. Търсеният оперен изпълнител заявява: “Много съм развълнуван да се върна във Фестшпилхаус Баден-Баден в тази нова продукция. Яго е роля, която често пея по света. С нея дебютирах в Кралската опера в Стокхолм и съм я изпълнявал от Токио до Верона. Това е един изключително сложен образ, една от най-антагонистичните фигури на всички времена и абсолютното въплъщение на злобата, която плаши. Шекспировият Отело е шедьовър на човешките емоции и взамодействия между героите. Необходима е много вокална гъвкавост, да знаем как да смесим нюансите в гласовете си, за да поставим правилните акценти”.

Сред бъдещите Вердиеви постановки, в които публиката ще види и чуе Владимир Стоянов, са “Риголето” в Двореца на изкуствата във Валенсия, както и на Фестивала Брегенц, “Двамата фоскари” на Вердиевия фестивал в Парма /в ролята на Франческо Фоскари/ и “Травиата” на сцената на Театро “Ла Фениче” - Венеция /в ролята на Жорж Жермон/.