Заповядайте на Великденския концерт „Ангелски Гласове“ на Българската хорова капела „Георги Робев“

Заповядайте на Великденския концерт „Ангелски Гласове“ на Българската хорова капела „Георги Робев“

20 април, 19.00ч., Военен клуб София

На 20 април 2019г., събота, от 19.00ч. в Концертната зала на Централния Военен Клуб (бул. Цар Освободител 7) предстои Великденският концерт „Ангелски Гласове“ . Тук ще си дадат среща източните мотиви с оперната класика в златните шедьоври на православната песен. В концерта ще вземе участие Българската хорова капела „Георги Робев“, а солисти ще бъдат Деница Серафим и Пламен Папазиков.

В програмата очаквайте образци на музикалната класика и ренесанс, църковно-славянски песнопения за соло и хор от репертоара на Никола Гюзелев и Борис Христов от български и руски автори, емблематични за Българската Хорова Капела „Светослав Обретенов“, под диригентството на Георги Робев, произведения в памет на 85-годишнината от рождението на Маестро Робев.

В допълнение, екзотичната етно-изпълнителка Деница Серафим ще представи визията си за женския глас и неговата автентичност в източните мотиви на старо-византийските песнопения.

Всяко произведение, което ще се изпълнява, ще бъде предварително представено на публиката с кратка история и любопитни факти около написването му.

"Искаме публиката да се докосне до божественото, да стане една идея по-спокойна, да има отношение към българския празник  Великден, да усети корените си , да се радва на традицията и да възприеме музиката по най-близкия до сърцето начин", заяви в ефира на Класик ФМ диригентката Нели Трошева. По думите й, по време на концерта ще има специален акцент -  „изпълнение, което ще направим с обичаната ни публика, на песента „Хубава си моя горо“.

Заповядайте на 20.04.2019 от 19.00ч. в Концертната зала на Централния Военен Клуб (бул. Цар Освободител 7). Билети потърсете ТУК

В предаването „Сутрешно кафе" Маестра Трошева разказа историята на създаване на Българската хорова капела „Георги Робев“, в която влизат два състава - камерен хор „Проф. Георги Робев“ и Хор „Спасение“ при катедралния храм „Св.Параскева“ в София, като и двата са с повече от 16-годишна история. „Имаме една много богата палитра от гласове, характери, възрасти /25-50 години/, но всички са обединени от това чувство на безкрайна любов към песента и музиката", подчерта Трошева. Възпитаничката на патрона на хоровата капела разкри в ефира и личния си спомен за него. „Маестро Робев беше харизма. Той излъчваше музика през цялото време – докато я дирижира, репетира, говори за нея, преподава.  Това е титан на българското хорово изкуство- личност, която трябва да продължи да живее и в 21 век!"

Цялото интервю на Георги Митов-Геми с диригентката Нели Трошева, в което ще чуете и хорови изпълнения, ще откриете под снимките вляво.