Почти 1000 кандидати в конкурса „Чайковски“

Почти 1000 кандидати в конкурса „Чайковски“

Своеобразен рекорд

Кандидатурите за 16-тото издание на Международния конкурс „Чайковски“ вече са преброени. Организаторите на надпреварата съобщават за рекорден брой претенденти за слава. Необходимите документи за конкурса тази година са подадени от 954 кандидати от 58 държави, вкл. България. Най-многобройни са талантите от Русия, Южна Корея, Китай, САЩ и Япония, но се наблюдава повишен интерес от музиканти от Франция, Италия и Германия.

В журито са включени световноизвестният руски пианист и златен медалист от 11-тото издание на конкурса Денис Мацуев /пиано/, основателят и изпълнителен директор на Фестивала „Вербие“ Мартин Енгстрьом /цигулка/, изпълнителният и творчески директор на Карнеги Хол сър Клайв Гилинсън /виолончело/, бившият помощник главен мениджър по артистичните въпроси на Метрополитън опера Сара Билингхърст Соломон, първият флейтист на Лосанджелиската филхармония и преподавател в Кралската академия за музика Денис Буряков / дървени духови инструменти/ и бившият главен тромбонист на Лононския симфоничен оркестър и Виенската филхармония Иън Боусфийлд /медни духови инструменти/.

След 5 април, когато изтече крайния срок за участие, предстои фаза, в която членовете на журито ще изберат онези музиканти, които трябва да се явяват на конкурса, след разглеждане на изпратените видеозаписи за тази цел. Подборът ще определи 24 пианисти, 24 цигулари, 24 челисти и 60 певци (30 мъже и 30 жени), както и 96 изпълнители на духови инструменти (48 с дървени духови и 48 с медни духови инструменти, но не повече от 12 музиканти на инструмент). Те ще попаднат в първия тур на престижния конкурс, като имената им все още не са обявени. Любопитен момент е, че музикантите, които свирят на медните духови инструменти, са включени за първи път в надпреварата.

Международният конкурс „Чайковски“ ще се проведе от 17 до 29 юни 2019г. в Москва и Санкт Петербург.