Хосе Карерас получи немската награда „Научна фондация на годината“ за 2019г.

Хосе Карерас получи немската награда „Научна фондация на годината“ за 2019г.

Великият испански тенор

Великият испански тенор Хосе Карерас получи немската награда „Научна фондация на годината“ за 2019г. Тя се връчва в знак на признателност за работата, която осъществява фондацията за борба с левкемията, основана от оперния певец. Високо се оценява „решаващата роля, която осъществява фондацията за откриването на нови пътища за диагностика и терапия“ на коварното заболяване. 11-тата поред тържествена церемония се проведе в Берлинския Концертхаус. Една от най-престижните награди за наука в страната е в размер на 10 000 Евро, като сумата е предназначена за научни изследвания.

Карерас бе удостоен с отличието от Асоциацията на дарителите в науката, с която работи Университетската фондация на Германия – организатор на събитието. По думите на Шлютер, „борбата с левкемията се превърна в пожизнена задача на тенора и неговата фондация. Той не само предоставя името си за каузата, но е напълно ангажиран с процеса на подпомагане и участва лично в проектите, които се подкрепят“. Хосе Карерас благодари на гражданското общество в Германия, което помага за израстването на фондацията. "От първия ден разчитаме на щедростта на немските граждани, за да помогнем на пациентите и здравните специалисти. Не бих постигнал нищо без даренията на зрителите на нашите галавечери, нашите обичайни дарители и без средствата, които много хора отделиха за укрепване на научните изследвания и грижа за пациентите“, заяви 72-годишният оперен изпълнител.

Фондацията е създадена през 1988г. – една година, след като световноизвестният тенор се възстановява успешно от левкемията след трансплантация на костен мозък. Немското подразделение (Deutsche José Carreras Leukämie Stiftung e.V.) със седалище в Мюнхен участва в проекти за сътрудничество с университетски болници в цяла Германия и подпомага младите учени чрез стипендии. За 24-те благотворителни галавечери на организацията, излъчвани в ефира на немския телевизионен канал SAT.1 Gold са събрани повече от 220 млн.евро. Само през декември 2018г. е събрана сумата от 3 352 640 евро. Фондацията е финансирала 1193 проекта, от които 702 представляват стипендии за младите изследователи, 63 – за създаване и разширяване на медицински изследвания и оборудване и 428 социални проекти в помощ на пациентите и техните семейства.