Иво Погорелич се завръща в звукозаписното студио

Иво Погорелич се завръща в звукозаписното студио

Дългоочакван момент

Прочутият Иво Погорелич се завръща в звукозаписното студио, съобщи авторитетното музикално издание „Грамофон“. Последните албуми, които създаде изтъкнатият хърватски пианист, роден в Белград, бяха 14 на брой и излязоха под знака на „Дойче грамофон“ в периода 1981-1995г. Сега 60-годишният музикант подписа нов договор със Сони класикъл и вече планира дългоочаквания запис.

„Дискографията на Иво Погорелич е едно от седемте чудеса на звукозаписната индустрия. От дълго време правим опити да се присъедини към нас. Щастливи сме, че той се завръща в студиото“, отбеляза президента на компанията Богдан Рошчич.

От своя страна, Погорелич изрази задоволството си, че има интерес към неговите текущи музикални проекти. „Преди много години основателят на този лейбъл г-н Акио Морита ми показа ремастерирани оригинални записи на Сергей Рахманинов- резултат от прилагането на новите за онова време технологии, използвани от инженерите. Първият ми запис за Сони беше също на произведение на Рахманинов, така че много съм доволен, че ще свържа името си отново с този руски композитор“.

Погорелич е избрал да направи диск с Втората клавирна соната на Сергей Рахманинов. В албума си ще включи също така Соната за пиано № 22 във фа мажор, оп.54 и Соната за пиано №24 във фа диез, оп.78 от Лудвиг ван Бетовен. Очаква се новият звукозаписен проект, чието заглавие все още не е известно, да се появи през есента на 2019г.