Продадоха къщата на Моцарт в Лондон

Продадоха къщата на Моцарт в Лондон

За 7,5 млн. паунда

Къщата, в която Волфганг Амадеус Моцарт е написал своята Симфония № 1 в ми бемол мажор, бе продадена в Лондон за сумата от 7,5 млн. паунда.

Детето-чудо е пребивавало в нея заедно със своето семейство през лятото на 1764г. Уникалното в сградата е, че разполага с истински лукс в миналото - 5 спални помещения. По това време 8-годишният композитор вече е бил известен в цяла Европа. Фамилията Моцарт е пътувала из Стария континент, за да изнася концерти, като от Лондон заминава за Челси поради инфекция на гърлото на бащата Леополд Моцарт.

Първата симфония на Волфганг Амадеус се ражда именно в тази сграда, която се намира на улица „Ейбъри“ № 180 в Уестминстър. До ден днешен на фасадата й е закачена паметна плоча, която напомня за този значим миг от историята на музиката. Произведението отразява влиянието, което композитори от неговата епоха са оказали върху Моцарт. Сред тях е Йохан Кристиян Бах, който е бил сред уважаваните автори на симфонични творби в Лондон, с когото невръстният в онзи момент австрийски композитор е имал възможността да се запознае. Премиерата на произведението се е състояла на 21 февруари 1765г., а факсимиле на партитурата с автограф на композитора се съхранява в библиотеката на Ягелонския университет в Краков.

„Последната сделка с къщата бе продажбата й през април 2013г. за сумата от 4,5 млн. паунда“, разкрива брокерът Уилям Дъкуорт- Чад. По думите му, „имотът привлече необичайно висок интерес от британски и чуждестранни купувачи, отчасти поради музикалната си предистория“.