55 сценични години на Анна Томова-Синтова във времето на голямата опера

55 сценични години на Анна Томова-Синтова във времето на голямата опера

На 7 април 2019г.

Юбилейна изложба, видеопрожекция и среща-разговор честват изминалите 55 години от сценичния живот на една истински легендарна българска оперна артистка- Анна Томова-Синтова. На 7 април 2019г. Софийската опера и балет й посвещава специална вечер, която ще започне от 18ч. с откриването изложбата „55 години живот на сцената“, а час по-късно публиката ще присъства на видеопрожекцията „Звездни мигове с Анна Томова-Синтова“ и среща-разговор на живо със самата певица. „Преди всичко бих искала да подчертая, че в основата на този проект е самата Анна Томова-Синтова“, казва музикологът д-р Магдалена Манолова, чиято е концепцията за честването в Софийската опера. Като автор на текстовете в изложбата и неин куратор, тя се обляга върху предоставените над 120 фотоса от семейството на певицата – нейната дъщеря Силвана Синтов и съпруга й Филип Беренс, „което е основния материал, с който ние сме работили“, допълва тя. Магдалена Манолова много отдавна проследява пътя на Анна Томова-Синтова чрез своите книги и документални филми, затова и в неделната вечер именно тя ще бъде водещ в разговора пред публика със самата „Анна Томова-Синтова, която ние, за съжаление, малко познаваме“.

„Нейните звездни години са 80-те, когато тя е на всички сцени, с непрекъснато присъствие. Това е изключително динамичен живот с различни заглавия, защото не случайно тя е определяна като „сопраното с най-широко амплоа“ /оценка на Херберт фон Караян/, припомня М.Манолова. Тя цитира и думи на певицата -за италианския й репертоар: „Това са героините, с които съм отрасла“, докато по-късно, когато тя става вече „Моцартовата и Рихард Щраусовата икона, както света я признава, обича да казва: „Когато съм пяла много италианския репертоар, изведнъж чувствам нужда да се потопя като водолаз в дълбините на музиката на Рихард Щраус или в слънчевата музика на Моцарт“.

Изложбата „55 години живот на сцената“ ще бъде разположена във всички фоайета на оперния театър и ще остане там в рамките на един месец. Тя съдържа 10 впечатляващи с размерите си пана, всяко от които е посветено на отделна тема. „Разработихме ги като една история, необикновена история за живота на Анна Томова-Синтова, в която всяка една тема е изведена съответно и с богата фото илюстрация“. От друга страна, видеопрожекцията „Звездни мигове с Анна Томова-Синтова“ е изцяло съобразена с личния избор на певицата: „По нейно желание прожекцията ще започне с едно нейно изпълнение на Тоска от Лондон –„Ковънт Гардън“, 1993-та…“, разказва Магдалена Манолова, която описва за слушателите на Класик ФМ и всеки следващ запис, който ще бъде чут и видян в залата на Софийската опера – „онези мигове, които тя естествено носи в сърцето си и които, обаче, са в златния фонд на световното оперно изкуство– защото това е времето на голямата опера“.

В разговор с Юра Трошанова д-р Магдалена Манолова разказва още много интересни и съществени подробности за изминалите 55 славни сценични години на Анна Томова-Синтова – може да ги чуете в интервюто, под снимките вляво!