Над 2000 души в Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” в Кюстендил

Над 2000 души в Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” в Кюстендил

3-6 април 2019г.

Над 2000 души ще вземат участие в 23-тото издание на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов”, който започва днес, 3 април 2019г., в Кюстендил. Той се организира от Община Кюстендил и читалище „Братство 1869” и е подкрепен от читалище „Пробуда 1961” -Кюстендил и финансиран от Министерството на културата. „През последните години популярността на китарния конкурс е изключително голяма. Наред с всички представители на детски музикални школи, средни и висши музикални училища от страната, така и многобройни гости от чужбина…Кюстендил се утвърждава като едно от водещите китарни събития и форуми, които се провеждат не само в България, но и в цяла Европа“, разказва Иван Андонов, който е художествен директор на конкурса и председател на читалището „Братство 1869”.

Музикалният форум ще стартира от 16.30 ч. с откриването на изложба - картини на известната столична художничка Галина Милева в новоизградения парк пред читалището, а от 17.00 ч. е традиционното дефиле в централната градска част с участието на Градски духов оркестър, Мажоретни състави от гр. Кюстендил, организатори, гости и участници в конкурса. Официалното откриване ще бъде от 18:00 ч. в залата на Общински театър – Кюстендил. В програмата са включени изпълнения на Огнян Вълев, Младежки китарен оркестър „София”, квартет „Сезони”, Фламенко трио – София и др.

Конкурсните дни от 3 до 6 април 2019 г. ще протекат в читалище „Братство 1869”, като в програмата са предвидени множество лекции, беседи, майсторски класове и концерти на гостите от страната и чужбина. И тази година престижният музикален форум ще даде поле за изява на китаристи от различни възрасти от България, Сърбия, Македония, Украйна, Гърция, Румъния, Косово, Русия, Кипър, Турция и много други. Журито на конкурса е съставено от утвърдени преподаватели от България и чужбина, сред които проф. Панайот Панайотов, доц. д-р Стела Динкова, Александър Важенин – Русия, доц. д-р Росен Балкански, доц. Елена Хорошавина - Украйна, Дарко Багески – Македония, Кастриот Сада – Косово и др.

В рамките на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” – Кюстендил са предвидени майсторски класове на Дарко Багески от Македония, презентация на ръчно изработени музикални инструменти от Славко Мърдаля, Сърбия, представяне на нови учебници по китара от китариста и преподавател Огнян Вълев, рецитали на гостите от страната и чужбина – Вук Драгичевич, Сърбия, Фабио Барбагало (Италия), Виктор Илич (Сърбия), Елена Хорошавина и Амалия Мартемянова(Украйна), Квартет „Софийски виртуози”, Нели Андреева и Николай Пеев(България) и т.н.

„Журито е разделено на три комисии, тъй като имаме много участници и конкурсната програма ще тече едновременно от сутрин до вечер в три различни зали“, поясни Иван Андонов. По думите му, „има 8 възрастови групи с по 2 подгрупи – за музикални училища и за детски музикални школи. Министерство на културата подкрепя ежегодно събитието, като отпуска 6 едногодишни стипендии за лауреатите във втора и трета възрастови групи. Наградният фонд е в размер на 6000 лева, осигурени от Община Кюстендил, както и предметни награди от съорганизатори и спомоществователи“.

Според художественият директор на Международния конкурс за класическа китара „Акад. Марин Големинов” и председател на читалище „Братство 1869” – Кюстендил, „най-голямото предизвикателство е китарата, защото тя ни кара да правим всичко това. Преди 23 години, когато започнахме в години на хиперинфлация, в много тежки времена, когато се бомбардираше Сърбия и участниците не можеха да идват, не съм мислил и в най-смелите си мечти, че можем да стигнем до такова нещо“. Какво още сподели Иван Андонов, ще научите от интервюто на Георги Митов-Геми в звуковия файл под снимките вляво.