Показват нов филм за откраднатата цигулка Страдивариус „Липински“

Показват нов филм за откраднатата цигулка Страдивариус „Липински“

На фестивала

Една история от 2014г., която разтърси музикалната общественост ще получи своя екранизация. Концертмайсторът на Симфоничния оркестър на Милуоки Франк Алмонд бе нападнат от въоръжени лица, които му отнемат музикалния инструмент, с който свири, лъковете и калъфа. Според описанието на жертвата, заподозрени са две лица- мъж и жена, които се измъкват от местопрестъплението с луксозни автомобили от началото на 90-те години. Инструментът е открит за 9 дни от полицията, като е бил непокътнат и в отлично състояние.

През март 2012г. в Чикаго цигулката, която е предоставена под наем от анонимен дарител, се оценява на стойност около 5 млн.долара. Инструментът от 1715г. е попадал в ръцете на изтъкнати музиканти, като сред тях се открояват италианският композитор и виртуозен цигулар от 18 век Джузепе Тартини и полският цигулар Карол Липински.

Тази седмица стана ясно, че нова филмова продукция ще бъде показана на 28 април по време на престижния филмов фестивал „Трибека“ в  Ню Йорк. Пълнометражната документална лента със заглавие "Plucked“ е режисирана от Йоел Ван Харен, който е номиниран за награда „Еми“.  Именно в този филм авторитетният журналист и кинематограф за първи път ще бъде режисьор. През 2014г. той получи американската Национална награда за репортаж на здравна или научна тема за кризата с детската смъртност в Кливланд. Творбите на Ван Харен са представяни в ефира на Би Би Си, а публикациите му – от „Ню Йорк Таймс“.