Статис Карапанос – с награда от престижния фестивал Рейнгау

Статис Карапанос – с награда от престижния фестивал Рейнгау

Възпитаникът на НМУ „Л.Пипков”

22-годишният флейтист Статис (Ефстатиос) Карапанос спечели сърцата на журито на Международния музикален фестивал Рейнгау, което присъжда приз за изключителен млад талант. Тази година отличието ще бъде връчено за 11-ти път, а в списъка на носителите се забелязва името на цигуларката Летисия Морено, гостувала на българска сцена с Оркестъра на Класик ФМ радио. Размерът на наградата, която ще получи Статис Карапанос, възлиза на 15 000 евро. „Той се базира на огромно количество дълбока и проникновена музикалност. Музиката в неговата интерпретация е изпълнена вълнуващо и съвършено до най-малкия детайл; многопластово качествено звучене, пълно с музикален вкус и насочено директно към слушателя. Статис Карапанос е не само превъзходен флейтист, но вече маестро на своя инструмент”, пише в мотивите на експертната комисия.

Председател на журито е диригентът и пианист Кристоф Ешенбах, който е главен музикален директор на Националния симфоничен оркестър на Вашингтон, а от сезон 2019/20 ще бъде главен диригент на Оркестъра на Концертхаус Берлин. Маестрото ще партнира на флейтиста в рецитала, който предстои на 30 юли 2019г. в замъка „Йоханисберг”, който се намира на запад от Висбаден и е известен с производството на вино от 900 години насам. В програмата на музикалната вечер Статис Карапанос ще изпълни произведения от Клод Дебюси, Морис Равел, Клод-Пол Тафанел, Йоханес Брамс, Едгар Варез и др.

Още на 5-годишна възраст Статис Карапанос заявява пред изненаданите си родители, че ще се научи да свири на флейта и ще стане признат солист. С тази детска решителност музикантът от Атина поема по музикалния си път, като започва да се занимава с флейта от 7-годишна възраст в Консерваторията на родния си град. В Националното музикално училище „Л.Пипков” в София му преподават Симеон Шишев и Ива Любомирова, а от 2009г. – изтъкнатият проф. Георги Спасов. За усъвършенстването на уменията си Карапанос взема участие в майсторските класове на проф. Георги Спасов, проф. Робърт Уин, проф. Ренате Грайс-Армин, Димитър Маринкев, Иан Мълин и Кейт Хил. Признанието за талантливия флейтист не закъсняват - първа награда на Международния конкурс „Надежди, таланти, майстори” в Албена и втора награда от Международния конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”. Припомняме ви, че през 2012г. Статис Карапанос дебютира с Оркестъра на Класик ФМ радио, дирижиран от Григор Паликаров в рамките на цикъла „Музиката на Америка”, като изпълни Брилянтна фантазия из оп. „Кармен" от Ж.Бизе за флейта и струнен оркестър, създадена от Франсоа Борн.